Krimi16. november 2020

Politikere: Indfør 4-dages arbejdsuge

En række politikere opfordrer nu til, at lande i Europa indfører en 4-dages arbejdsuge. Dét vil gavne folkesundheden samt bringe os bedre og hurtigere gennem coronakrisen
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/arbejde.jpg
 (Foto: MEGA)

De fleste kan nok blive enige om, at mandag er hård! For mange er det første dag efter weekenden (pyha!), og for mange er der hele FEM dage, før weekenden igen banker på (æv!).

Så hvad ville du sige til, hvis din arbejdsuge blev forkortet med én dag, mens du stadig beholdt din løn? Det lyder lokkende – og er ifølge en række politikere det rigtige skridt at tage i netop disse krisetider.

I et åbent brev til de europæiske ledere opfordrer en række politikere nu til, at de europæiske lande indfører en fire-dages-arbejdsuge i stedet for den nuværende fem-dages.

Årsagen er ifølge politikerne, at det ville gavne både folkesundheden og bringe os hurtigere og bedre igennem coronakrisen.

- Gennem historien er kortere arbejdstider blevet brugt under kriser og i tider med økonomisk recession, som en måde at dele arbejdet økonomisk lige op mellem de arbejdsløse, og dem, der arbejder for meget, skriver politikerne i det åbne brev.

Desuden mener politikerne, at det også vil gavne folkesundheden og klimaet, at arbejdsugen blev skåret ned.

- Kortere arbejdstid vil ikke kun være godt for økonomien, men vil også være afgørende for at styrke den mentale sundhed og tackle klimaforandringerne. En fire-dages uge ville signalere et vigtigt skridt i vejen mod at forme vores økonomi, så den tilgodeser menneskers og naturens velbefindende.

Tidligere har flere undersøgelser vist lovende og positive resultater ved at give ansatte mere fri.

En undersøgelse fra det britiske Henley Business School viste, at over halvdelen af de virksomheder, der havde implementeret en ekstra fridag, sparede penge på den lange bane.

62 procent udtalte, at deres ansatte havde færre sygedage. 63 procent sagde, at deres ansatte leverede et bedre stykke arbejde, og slutteligt sagde 64 procent, at deres medarbejdere var mere produktive.

Microsoft Japan lavede et lignende forsøg i 2019 med ”lovende og positive resultater”.

Sponsoreret indhold