Krimi12. april 2023 (opd. 12. april 2023)

Politiet vil have mere af dit dna: Kan opklare drab på rekordtid

Folketinget ventes i næste uge at sige ja til et borgerforslag - det kommer fra flere af politiets efterforskere, som vil have lov til at bruge mere dna til opklaring af alvorlige sager
For 51 år siden blev den 24-årige Rita Curran dræbt i huset her. For kort tid siden blev drabet opklaret i løbet af få timer med hjælp af dna-spor og slægtsforskning. Samme metode vil dansk politi nu bruge.
For 51 år siden blev den 24-årige Rita Curran dræbt i huset her. For kort tid siden blev drabet opklaret i løbet af få timer med hjælp af dna-spor og slægtsforskning. Samme metode vil dansk politi nu bruge.
 Privatfoto

LÆS OGSÅ: Krimiekspert om Mia-sagen - Giv ham et ridderkors

Når Folketinget på tirsdag afslutter behandlingen af et borgerforslag fra flere af politiets efterforskere, ventes det at ske med et solidt ja.

I forslaget opfordres Folketinget til at vedtage nye regler, som giver politiet udvidet adgang til dna-beviser fra såkaldt slægsforskning.

Det sker med brug af dna-spor som ligger i registre i for eksempel USA.

- Det er helt vildt med slægtsforskning, der kommer ind i efterforskningen, siger SE og HØR's krimiekspert Peer Kaae i ugens udgave af podcasten "Krimi med K."

Her gennemgår han en over 50 år gammel sag, som på få timer blev opklaret med den metode, de danske betjente vil bruge:

- Man går baglæns og ind i kirkebøger for at finde ud af, om du har et slægtskab til gerningsmanden.

- Langsomt spoler man frem til nutiden - og gerningsmanden.

Peer Kaae, SE og HØR's krimiekspert

- Det er det, som er så unikt ved det her, at man laver et stamtræ, hvor du - langt ude - kan være i familie med gerningsmanden, forklarer Peer Kaae om metoden.

- Langsomt spoler man frem til nutiden og står måske til sidst med blot et par mistænkte. Og i bedste fald med gerningsmanden.

Tom Curran, der er bror til myrdede Rita Curran, stod tidligere i år frem, da drabet på hans søster pludselig blev opklaret efter over 50 år uden resultat.
Tom Curran, der er bror til myrdede Rita Curran, stod tidligere i år frem, da drabet på hans søster pludselig blev opklaret efter over 50 år uden resultat.
 Foto: AP Photo/Wilson Ring

Massiv opbakning

De danske betjente beder også om mulighed for, at der oprettes et frivilligt DNA-register, hvor alle danskere kan tilmelde sig:

"Som alternativ til de amerikanske databaser kunne der oprettes en dansk statslig samtykkebaseret database, hvor borgere bosiddende i Danmark frivilligt registrerer deres dna," lyder det blandt andet i forslaget.

Over 52.000 danskere har allerede bakket forslaget op, hvilket automatisk tvinger politikerne til at behandle det. Og i Folketinget er der da også bred opbakning til ideen.

- Regeringen støtter beslutningsforslaget, men ordningen skal naturligvis gennemføres inden for rammerne af Danmarks internationale forpligtelser og på den måde, der også giver bedst praktisk mening, lød det tilbage i februar fra justitsminister Peter Hummelgaard (S).

Hos Enhedslisten er man omvendt en del af mindretallet i Folketinget, som er skeptiske over for uden videre at give politiet adgang til flere dna-beviser:

- Hvor meget data man skal indsamle, og hvornår man må anvende det, lyder det fra Rosa Lund.

- Der er nogle ubesvarede spørgsmål i det her forslag, som vi meget håber, at Justitsministeriet vil bruge tid på at besvare, når man nu er positivt indstillet over for det her.

SE og HØR følger sagen.

Bag om Peer Kaae

Peer Kaae er journalist og forfatter.

Han har de seneste årtier stort set kun beskæftiget sig med kriminalstoffet. Han har blandt andet skrevet bøger om uopklarede sager, deltaget i FBI-kurser og lavet podcasts som "Krimi med K".

Peer Kaae har ligeledes holdt en række af foredrag.

Du kan finde mere om Peer Kaae her.

Sponsoreret indhold