Krimi 18. april 2022

Politichef raser efter uro: Forsøgte at dræbe betjentene

26 politibetjente og 14 civile er kommet til skade i de seneste dages uro i Sverige, oplyser svensk politi
Foto: Johan Nilsson/AP/Ritzau Scanpix

Svensk politis rigspolitichef beskriver nu de seneste dages uro i Sverige med stor alvor.

Han sætter deltagerne i uroen i forbindelse med kriminelle grupperinger.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

- Vi har stærkt mistanke om, at de har tilknytning til kriminelle grupperinger, siger den svenske rigspolitichef, Anders Thornberg, på et pressemøde mandag.

Han mener, at de indblandede har fokuseret på at skade politiet.

- Man forsøgte at dræbe politibetjente, siger han.

Mange kommet til skade

På pressemødet oplyses det, at 26 politibetjente og 14 civile personer er kommet til skade i optøjerne. Desuden er 20 politikøretøjer blevet skadet.

Over 200 deltagere har ifølge politiet været voldelige i optøjerne.

- Det er ekstremt alvorlige forbrydelser, som har rettet sig mod vores samfund. Det er værre end voldsomme optøjer, set fra min side. Det her er noget andet. Det her er ikke almindelige moddemonstranter, siger rigspolitichefen.

De første optøjer kom efter demonstrationer, som Rasmus Paludan afholdt. Men operationschef Jonas Hysing fortæller på pressemødet, at han ser politiet som målet for volden.

- Rigtig meget taler for, at det var politiet, som var målet - snarere end arrangøren, siger Jonas Hysing på pressemødet.

Udløst af Rasmus Paludan

Flere svenske byer er de seneste dage blevet ramt af voldsomme uroligheder i kølvandet på flere demonstrationer af Stram Kurs-leder Rasmus Paludan.

Sent søndag aften og natten til mandag var der uro og flere brande i Malmø-bydelen Rosengård.

Tidligere søndag var der også optøjer i byerne Norrköping og Linköping. Her havde Rasmus Paludan bebudet flere koranafbrændinger, men mødte ikke op.

Alligevel endte det i sammenstød mellem politiet og flere moddemonstranter, og i Norrköping følte politiet sig nødsaget til at affyre varslingsskud.

Politiet: Hjælp os

Flere er blevet anholdt i kølvandet på den voldelige uro. I Linköping er otte personer anholdt i forbindelse med optøjerne søndag. 18 personer er anholdt i Norrköping, oplyste politiet onsdag morgen.

Ifølge Jonas Hysing er der gode beviser. Politiet har optagelser fra egne kropskameraer og videoer fra borgere. Men politiet opfordrer også borgere til at dele deres optagelser med politiet.

Det bliver muligt at uploade på politiets hjemmeside.

Sponsoreret indhold