Krimi6. april 2022

Politichef dømt for at sladre: Hængte muligt offer ud

En politikommissær ved Nordjyllands Politi blev mandag dømt for at have videregivet fortrolige oplysninger
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/20220309-103016-l-1600x1066we.jpg
 Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

TIP OS: Ved du mere om sagen? Del din viden i en mail til patrick@sh.dk

En politichef fra Nordjyllands Politi kan nu sætte endnu et punkt på sit cv: straffet for en forbrydelse.

Mandag blev han nemlig dømt skyldig ved Vestre Landsret for uberettiget at have videregivet fortrolige oplysninger.

Ifølge anklageskriftet, som SE og HØR har fået aktindsigt i, valgte politichefen nemlig at fodre en mulig kriminel med talrige oplysninger om offeret.

Tilbage i maj 2018 fik politichefen nemlig en anmeldelse fra en borger om, at vedkommende havde været udsat for et seksuelt overgreb af en mandlig sygeplejer på Aalborg Sygehus.

Og det fik efterfølgende politichefen til at kontakte den mandlige sygeplejer på Aalborg Sygehus, som blandt andet fik at vide, at det mulige offer var "kendt i systemet" - både i psykiatrien og som efterlyst af fogeden.

Anklagemyndigheden mener også, at politichefen har sladret uberettiget om, hvad det mulige offer fortalte ham. Og at politichefen nu havde sendt "den anmeldende borger hjem for at sove".

KENDT SKYLDIG I BYRETTEN

Både i byretten og nu i landsretten, som politikommissæren valgte at anke dommen til, er dommerne enige om, at den opførsel er langt over grænsen for, hvad en politimand kan tillade sig.

Derfor er han nu begge steder dømt for at overtræde straffelovens paragraf 152 styk 1, der siger:

"Den, som virker eller har virket i offentlig tjeneste eller hverv, og som uberettiget videregiver eller udnytter fortrolige oplysninger, hvortil den pågældende i den forbindelse har fået kendskab, straffes med bøde eller fængsel indtil 6 måneder".

Skal betale alt

Landsrettens dom er fem dagbøder af 500 kroner. Og betales bøderne ikke, kan politichefen straffes med fem dages fængsel.

Den nu dømte politikommissær skal samtidig betale sagsomkostningerne fra både by- og landsretten.

Om han får lov til at beholde sit job, er nu op til politiets øverste ledelse. Praksis fra lignende sager med domme på dette niveau er dog, at politifolk ofte slipper med skrækken og får lov til at fortsætte.

Sponsoreret indhold