Krimi 18. oktober 2021

Politi: Alle Kongsberg-ofre blev dræbt med stikvåben

De fem personer, der blev dræbt i den norske by Kongstad onsdag aften, blev alle dræbt med stikvåben
Foto: Ritzau Scanpix

På et pressemøde mandag eftermiddag deler norsk politi flere detaljer om den tragiske sag, hvor en dansk statsborger er sigtet for drab på i alt fire kvinder og en mand.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Her fremgår det blandt andet, at ofrene var tilfældige, og at de alle er dræbt med et stikvåben.

Politiet ønsker dog ikke at nævne typen af stikvåben af hensyn til efterforskningen.

- Vi har tidligere fortalt, at der blev brugt pil og bue. De andre våben var stikvåben. Men vi ønsker ikke at sige præcis hvilke. Det skyldes, at vi ikke har afhørt alle endnu, lød det fra Per Thomas Omholt, der er repræsentant for det lokale politi.

Artiklen fortsætter under billedet:

Foto: YouTube

Espen Andersen Bråthen er sigtet for massedrabene i Kongsberg (Foto: YouTube)

Det står klart, at den sigtede Espen Andersen Bråthen, 37, var bevæbnet med bue og pile, men nu fortæller norsk politi på pressemødet, at dette altså ikke var drabsvåbnet.

Når politiet indtil videre har tilbageholdt netop denne oplysning, skyldes det, at de ikke ønsker at påvirke de endnu ikke afhørte vidner.

- Af hensyn til efterforskningen er vi først gået ud med nyheden om, at de døde blev dræbt med stikvåben nu. Det skyldes, at vi ikke ville have, at andre vidner, som vi ikke har afhørt, skulle kunne læse det i medierne, siger Omholt.

Mistede våben

Det står ligeledes klart, at Espen til at starte med skød omkring sig i det lokale supermaked i Kongstad.

- Det begyndte i Coop Xtra. Og vi ved, at der blev skudt med våben og en politibetjent, der havde fri, blev ramt, fortæller politiet.

Herefter gik han på gaden, hvor han også nåede at affyre et par pile i områderne omkring Myntgata og Peckelsgate.

På et tidspunkt mister han sin bue og pil, inden han fortsætter videre til boligområdet ved Hyttagata, hvor de fem drab fandt sted.

- På Hyttagatta dræber han fem personer. Både på privatadresse og i det offentlige rum. Alt tyder på, at alle ofrene er tilfældige. Og det tyder på, at de er dræbt med stikvåben, eftersom han havde mistet bue og pil.

Det var fire kvinder og en mand, der blev dræbt i angrebet. De var i alderen 52-78 år.

Derudover har det været fremme, at yderligere tre personer var sårede, men ifølge politiet kan det samlede antal forurettede blive tocifret - altså mindst ti.

Per Thomas Omholt siger på pressemødet, at politiets teori om, at psykisk sygdom er en del af motivet, er blevet styrket.

Det har været fremme, at gerningsmanden er konverteret til islam, men en teori om, at det skulle være motivet til angrebet, er ifølge politiet blevet svækket.

- Han har sagt det offentligt (at han var konverteret, red.), men ikke fulgt det op i praksis, siger Per Thomas Omholt ifølge VG.

Espen Andersen Bråthen har anerkendt de faktiske forhold i sagen, men har ikke taget stilling til, om han har begået noget ulovligt.

Sponsoreret indhold