Pedal-Oves sidste ord: Jeg gjorde det ikke

Det sidste af tre afsnit af dokumentaren \

Det sidste af tre afsnit af dokumentaren "Mysteriet om Pedal-Ove" skulle have været sendt torsdag på TV 2, men er på grund af Ove Hansens død udsat til næste år.

(Foto: Claus Poulsen)

Ove Hansen fra Frederikshavn nåede at blive 75 år, før han lørdag åndede ud efter i noget tid at have kæmpet med en lungebetændelse.

Et andet dødsfald næsten 38 år forinden havde gjort smeden landskendt under kælenavnet Pedal-Ove.

Hans fraseparerede kone, Brita Nielsen, blev fundet død i havnen. Kvalt og smidt i vandet.

Pedal-Ove blev dømt for drabet, men efter 10 år og en klagesag blev dommen omstødt. Ove Hansen var uskyldig og fik en erstatning på 5,4 millioner kroner for de spildte år i fængsel.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Pedal-Ove.

Kort tid efter at Ove havde fået sin erstatning på fem millioner kroner udbetalt, startede han sin egen maskinsmedje. (Foto: Claus Poulsen)

En lykkelig slutning på en tragisk historie – hvis ellers man ser bort fra den sidste måned af Oves liv. En ny bog og en dokumentarserie på TV 2 har nemlig pludselig sået tvivl om Pedal-Oves uskyld.

Det var en anden idiot

Den uopklarede drabssag blev også et emne mellem Pedal-Ove og sønnen Mads på faderens dødsleje.

– Du skal bare vide én ting. Det var ikke mig, der slog din mor ihjel. Det er en anden idiot, der har gjort det, sagde Ove ifølge sønnen, der efterfølgende fortalte TV 2 om den sidste snak.

​Artiklen fortsætter under billedet ...

Pedal-Ove og sønnen Mads.

– Vi har ikke behov for at snakke om det. Så bliver vi bare kede af det, fortalte Pedal-Ove om forholdet til sønnen Mads, da SE og HØR var på besøg i 2004. Netop Mads var en central figur i det alibi, som til sidst gav Ove sin frikendelse. For få uger siden indrømmede Ove Hansen, at han havde løjet om netop den detalje – men fastholdt til det sidste sin uskyld. (Foto: Claus Poulsen)

I de to uger, han havde kæmpet med lungebetændelsen, havde Pedal-Ove pludselig kunnet se sig selv i overskrifterne, fordi journalist Michael Teschl udgav bogen "Den dag Brita forsvandt" og samtidig lavede TV 2-dokumentaren "Mysteriet om Pedal-Ove".

Her indrømmede Ove selv, at han ikke var sammen med sin dengang 4-årige søn på drabstidspunktet i december 1981 – og mistede dermed det alibi, som i sidste ende var med til at frikende ham i 1992.

​Artiklen fortsætter under billedet ...

Det er den tidligere melodigrandprix-vinder Michael Teschl, 48, som har skrevet bogen "Den dag Brita forsvandt" og lavet TV 2-serien "Mysteriet om Pedal-Ove", som nu er blevet udsat. (Foto: Michael Medgyesi)

Tvivl i byen

I årene efter han kom tilbage i friheden, investerede Pedal-Ove en del af sine erstatningspenge i et maskinværksted, og han drev også Restaurant Fladstrand i Frederikshavn indtil for to år siden.

Men ikke alle i byen var helt overbevist om Oves uskyld.

– Jeg har godt været klar over, at det har været sådan. Der var nogle, som klappede mig på skulderen og sagde, at de troede på mig, og så var der nogle, som ikke ville snakke med mig. Men det tog jeg mig ikke af.

​Artiklen fortsætter under billedet ...

Efter tiden i fængsel fandt Ove sammen med Karin Hansen, som drev Restaurant Fladstrand for ham.

Efter tiden i fængsel fandt Ove sammen med Karin Hansen, som drev Restaurant Fladstrand for ham. (Foto: Claus Poulsen)

– For mig selv har det afgørende været, at jeg var uskyldig, har Ove Hansen tidligere fortalt til Nordjyske.

Den indstilling holdt han fast i lige til det sidste åndedrag.

Drabet på 30-årige Brita Hansen den 12. december 1981 er stadig uopklaret.

Udvalgt til dig
Fra forsiden
Close