Krimi7. december 2023 (opd. 7. december 2023)

Overproduktion af fisk udløser bøde på 20 millioner kroner

Hjarnø Havbrug A/S er torsdag dømt for at have produceret for mange fisk. 125 millioner kroner konfiskeres
Hjarnø Havrbug får kæmpe bøde
Hjarnø Havrbug får kæmpe bøde for at have overproduceret fisk i Horsens Fjord.
 Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Hjarnø Havbrug A/S er torsdag blevet dømt for systematisk at have produceret flere fisk, end selskabet havde tilladelse til.

Det medførte udledning af flere næringsstoffer, end havbruget havde lov til, med forurening af området omkring Horsens Fjord som følge.

Dommen er afsagt af en enig domsmandsret i Retten i Horsens.

Hjarnø Havbrug A/S idømmes en bøde på 20 millioner kroner, og der konfiskeres 125 millioner kroner svarende til det ulovlige udbytte af overproduktionen.

Samtidig idømmes den 53-årige havbrugsejer ambulant psykiatrisk behandling og en tillægsbøde på 20.000 kroner.

Specialanklager Pernille Moesborg sagde under sine afsluttende bemærkninger, at havbrugene gennem årene 2013 til 2018 havde overskredet tilladelserne med mellem 250 og 400 procent.

Det indebærer ifølge anklageren en risiko for, at der er sket alvorlig skade på havmiljøet som følge af forhøjede udledninger af fosfor og kvælstof fra fiskene.

Hun krævede havbruget idømt en bøde på 48 millioner kroner samt konfiskation af 191 millioner kroner.

Havbrugsejeren nægtede sig skyldig.

Han argumenterede med, at han deltog i en række forsøg, blandt andet med muslingefarme, der optager næringsstoffer fra fiskene.

Men retten finder ikke, at havbruget har haft den fornødne tilladelse til at anvende muslinger som kompenserende virkemiddel.

Sagen har været længe undervejs. Retssagen blev indledt i marts 2021, men er flere gange blevet udskudt. Først forsvandt 77 ringbind, der var opmagasineret hos Sydøstjyllands Politi.

Politiet undskyldte, og anklageren gentog undskyldningen i retten.

Siden sygemeldte havbrugsejeren sig, og der skulle udarbejdes en mentalundersøgelse.

Resultatet af mentalundersøgelsen fik anklageren til at ændre sin påstand om fængselsstraf til havbrugsejeren til krav om ambulant psykiatrisk behandling.

Sagen mod havbruget begyndte at rulle, da lystfiskere ved østkysten pludselig begyndte at fange sølvlaks i stor stil tilbage i 2017.

De kom fra havbruget, som også er fundet skyldig i at have udsat den ikke hjemmehørende art, selv om man kun havde tilladelse til at producere ørreder.

Anklageren erklærer sig efter domsafsigelsen tilfreds med resultatet.

- Retten har fundet, at der er tale om nogle meget grove og meget alvorlige overtrædelser, og det afspejles også i, at der er udmålt en meget markant bøde og konfiskation, siger hun.

De forsvundne ringbind har haft den betydning for sagen, at retten ikke på alle punkter har fulgt politiets beregninger af den ulovlige fortjeneste.

- Det har haft den betydning, at man så har anvendt havbrugets egne oplysninger. Samlet set mener jeg ikke, det har haft den store betydning for den samlede sanktion, siger Pernille Moesborg.

Havbrugsejeren fulgte domsafsigelsen fra sin plads ved siden af sin forsvarsadvokat, Thomas Andreas Mikkelsen.

- Nu vil vi nærlæse dommen, og derudover har vi ingen kommentarer, lød det fra advokaten.

Han vil sammen med sin klient bruge de næste to uger på at overveje, om man vil anke dommen til landsretten.

Sponsoreret indhold