Krimi26. april 2024 (opd. 26. april 2024)

Organiseret hashsalg: Mand tjente 20 millioner kroner på Christiania

Ifølge Københavns Byret tjente en mand 20 millioner kroner på organiseret hashsalg på Christiania
Hash, skunk og pot i en bod på Pusherstreet på Christiania.
En mand er blevet dømt for organiseret hashhandel på Christiania - ifølge retten tjente han styrtende med penge.
 Foto: Sofie Mathiassen/Ritzau Scanpix

I en sag om organiseret salg af hash på blandt andet Christiania har en mand ifølge Københavns Byret tjent 20 millioner kroner. Det fremgår af dom fredag.

Retten har fundet den 50-årige mand skyldig i at have håndteret godt to ton hash i alt. Han arrangerede blandt andet indførsler fra Holland. En del af varerne blev solgt fra bod nummer fem og en bod ved navn Candy i Pusher Street.

Konfiskationen af 20 millioner kroner er usædvanligt høj i sager om handel med stoffer.

Den enorme fortjeneste blev ifølge dommen oparbejdet i en periode på bare et år og tre måneder.

Manden bor i fristaden. Som del af sanktionen forbydes han at tage ophold i et område på og ved Christiania, men retten har nøje anvist, hvordan han skal bevæge sig til og fra sin bolig, når han en gang bliver løsladt. Det skal blandt andet foregå ad en bestemt sti. Opholdsforbuddet gælder i otte år.

Straffen er fastsat til fængsel i otte år. Også seks andre tiltalte er i sagen blevet dømt stort set efter den anklage, som Københavns Politi havde rejst.

Straffene ligger på mellem fem og otte års fængsel. Flere har taget betænkningstid med hensyn til en eventuel anke. Et par anker dog på stedet til landsretten.

Alle tilhørerpladser i retslokalet er ved domsafsigelsen optaget af venner og familie til mændene, der er i alderen fra 64 til 36 år.

I sin gennemgang af afgørelsen bruger retsformanden ordet "bagmand" om den 50-årige. Han havde en ledende rolle i netværket og betalte løn til de andre involverede, lyder det.

Beviserne består blandt andet i udlæsning af telefoner, altså krypteret kommunikation på det system, som kaldes Sky ECC.

Her optrådte den 50-årige, høje og kraftigt byggede mand ifølge retten under profilen "King Kong".

I forvejen har politiet beslaglagt i alt godt seks millioner kroner på mandens konti. Som led i konfiskationen mister han desuden et kolonihavehus i Ballerup, friværdien af en lejlighed i København samt sin anpart af en ejendom i Fuengirola i Sydspanien.

Men manden mister ikke alle sine værdier. Han får lov til at beholde sine boksehandsker og en møntsamling.

En 49-årig hollandsk statsborger, der ifølge retten var grossist, får konfiskeret en fortjeneste på ti millioner kroner. For hans vedkommende er straffen fængsel i syv år og udvisning af Danmark.

Efterhånden har mændene siddet varetægtsfængslet i godt et år. Forsvarerne protesterer fredag eftermiddag imod anklager Mathilde Bülows krav om fortsat fængsling efter dom med henvisning til folks retsfølelse.

- Retsfølelsen bliver i højere grad krænket, hvis der ikke sker løsladelse, bemærker for eksempel advokat Mikael Skjødt.

Men retsformanden følger anklagerens ønske.

Sponsoreret indhold