Nye spor: Sådan blev Anne-Elisabeth slået ihjel

(Foto: Ritzau Scanpix)

Norske Anne-Elisabeth Hagen forsvandt ud i det rene ingenting for halvandet år siden. Længe troede man, at den 68-årige milliardærhustru var blevet kidnappet.

Men i sidste måned valgte norsk politi at anholde og sigte hendes mand Tom Hagen for at stå bag drabet på hende.

Tidligere på ugen meddelte norsk politi, at de havde anholdt Tom Hagen, efter de blandt andet havde fundet blodspor fra ham i parrets hjem i Lørenskog.

Og nu er der dukket nye – og uhyggelige – oplysninger op.

Ifølge VG arbejder politiet nu ud fra en teori om, at Anne-Elisabeth Hagen ikke blev kidnappet. I stedet blev den vellidte kvinde kvalt i sit hjem, hvorefter hun blev fragtet væk i en bil.

Politiet har ifølge det norske medie fundet spor i parrets hus, der understøtter denne teori. Der er blandt andet fundet ”slæbespor” i huset, ligesom der også er fundet spor i Anne-Elisabeth Hagens tøj.

Anne-Elisabeth Hagen forsvandt en onsdag morgen for halvandet år.

Artiklen fortsætter under billedet...

Tom Hagen er anholdt og sigtet i sagen. Foto: Ritzau Scanpix

Kort forinden havde hun en helt normal og kedelig telefonsamtale med et familiemedlem.

Da opkaldet sluttede, forsvandt det sidste spor af den 68-årige milliardærhustru også.

En elektriker forsøgte lidt senere på formiddagen at fange Anne-Elisabeth på telefonen, så han kunne komme forbi og skifte en pære. Men hun tog ikke telefonen.

Hun svarede heller ikke, da hendes rigmand gennem 49 år, Tom Hagen, forsøgte at få fat i hende.

Anne-Elisabeth var som sunket i jorden. Én af Norges mest opsigtsvækkende kriminalsager havde taget sin begyndelse.

Den 29. april blev 70-årige Tom Hagen anholdt i parrets hjem i Lørenskog få kilometer øst for Oslo, da han var på vej på arbejde.

De seneste måneder har norsk politi i al hemmelighed haft rigmanden i søgelyset. Det er nu politiets opfattelse, at han alene – eller sammen med andre – planlagde drabet på sin hustru og selv fabrikerede en lang række af falske spor for at vildlede efterforskerne.

Tom Hagen fastholder modsat, at han er offer, og at hans elskede hustru blev kidnappet.

Samme historie fortalte han, da han for halvandet år siden slog alarm til politiet. Han forklarede, at han var vendt hjem fra job omkring lidt tidligere end vanligt til et syn, der bekymrede ham:

Flere af hustruens ejendele lå spredt i entreen, han fandt en efterladte plastikstrip – og et mystisk og tætskrevet brev på adskillige A4-sider.

Brevet var fyldt med stave- og slåfejl, men indholdet var ikke til at tage fejl af: Betalte Tom Hagen ikke ni millioner euro - cirka 67 millioner danske kroner - ville hustruen blive dræbt. Bagefter ville gerningsmanden lægge drabsvideoen på internettet, så hele verden fik den at se.

- Vi har din kone, Anne-Elisabeth. Hvis du vil se hende igen, så må du læse og følge instrukserne, stod der også.

Norsk politi slog hurtigt bortførelsesalarm. De frygtede, at gerningsmænd overvågede parrets bolig på Sloraveien 4. Derfor ankom de i forklædning til huset i lejede biler fra Avis – og de arbejdede forsigtig i og omkring huset for ikke at afsløre, hvad de lavede.

De gennemgik et overvågningskamera nær Tom Hagens kontor, og her fandt de, hvad de troede var første spor: En mørkklædt mand kom gående den pågældende morgen. Var han gerningsmand? De fandt også et mystisk fodaftryk i parrets hjem, som ikke umiddelbart gav mening. Der var tale om en et par såkaldte Sprox-sko i størrelse 45. Og så var der også det mystiske trusselsbrev.

I ti uger arbejdede politiet i al hemmelighed. Kun den allernærmeste familie vidste, at Anne-Elisabeth var forsvundet. Derfor forsatte Tom Hagen med at passe sit arbejde – dog indesluttet og stille, som flere kolleger efterfølgende beskrev ham.

Politiets eftersøgning endte konstant blindt, og derfor besluttede de 9. januar 2019 at indvie offentligheden.

- Politiet har naturligvis flere hypoteser i sagen. Men vores hovedtese har hele tiden været, at hun er blevet bortført fra sit hjem mod sin vilje, sagde politiinspektør Tommy Brøske på pressemødet.

Politiet modtog over 70 nye tip, men ingen indeholdt brugbare tips. I de følgende uger modtog Tom Hagen også en række kryptiske e-mails, hvor der stod, at han skulle betale en større sum penge for at få et livstegn fra sin hustru. Men efterforskerne kunne ikke få kontakt til de påståede kidnappere.

Efterforskerne begyndte at undre sig.

- Der er noget i sagen, som ikke rimer, sagde en politikilde til VG.

Politiet undrede sig også over Tom Hagen. Hvorfor havde han ikke udlovet en dusør? Nu var sagen jo offentlig kendt. Den sky rigmand sagde ikke meget, men passede i stedet sin virksomhed.

Det var formentlig på dette tidspunkt, at politiet begyndte at rette blikket mod den 70-årige ægtemand.

I al fortrolighed begyndte politiet at grave i parrets ægteskab og opdagede, at det måske ikke var så lykkeligt, som venner og familie roede. Noget tydede på, at Anne-Elisabeth ville skilles. Havde det fået Tom Hagen til at se rødt?

Politiet installerede aflytningsudstyr i huset, mens Tom Hagen en dag var væk. De ville vide, hvad han sagde, når han troede, at han var alene.

Politiets nye efterforskning kulminerede i slutningen af april, da betjente overraskede ham tidligt om morgenen, da han var på vej på arbejde.

Han blev anholdt og sigtet for drab eller medvirken til drab.

- Politiet mener, at sagen bærer præg af en tydelig planlagt vildledning. Undervejs - mens politiets andre teorier blev svækket - er politiets mistanke mod Tom Hagen gradvist blevet styrket, fortalte politiet i sidste uge på et pressemøde.

Han kender - ifølge politiet - den fulde sandhed om sin forsvundne hustru.

Tom Hagen nægter sig skyldig.

 

Udvalgt til dig
Fra forsiden
Close