Krimi6. januar 2021

Ny vaccine på vej: Her er alt, du skal vide

Moderna-vaccinen minder meget om den vaccine, vi allerede vaccinerer med i Danmark. Men særligt ét punkt adskiller dem
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/20210105-112834-5-1920x1280we.jpg
 Foto: Eduardo Munoz/Reuters/Ritzau Scanpix

Vaccinen fra vaccineproducenten Moderna har onsdag fået grønt lys af Det Eurpæiske Lægemiddelagentur (EMA).

Det vil sige, at deres anbefalede godkendelse nu ligger klar og venter på, at EU-Kommissionen endeligt kan godkende vaccinen, for at den så kan rulles ud til hele EU - også Danmark.

Danmark har gennem EU lagt billet ind på cirka tre millioner Moderna-vacciner.

Men hvordan er Moderna-vaccinen anderledes end den vaccine fra Pfizer og BioNTech, danskerne er blevet vaccineret med siden 27. december? SE og HØR skaber et overblik her.

Den store forskel

Det punkt, hvor de to vacciner er mest forskellige, er, når det kommer til, hvordan de skal opbevares.

Nogle kan måske huske på et pressemøde i december, hvor direktør for Statens Serum Institut, Henrik Ullum, stolt kunne fremvise frysere, der stod klar til at holde Pfizer og BioNTech-vaccinen på køl ved minus 70 grader.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/20201210-164812-l-1920x2873we.jpg
 Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Henrik Ullum viste fryserne frem på et pressemøde 10. december 2020. (Foto: Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix)

Så koldt behøver Moderna-vaccinen ikke at stå, og det gør det meget nemmere at have med at gøre i forhold både fragt og opbevaring, inden doserne skydes ud i armene på folk.

Den kan faktisk opbevares i en normal fryser, skriver CNN.

Her er de (næsten) ens

De to vacciner er på mange punkter meget ens ifølge EMA's anbefalede godkendelser af vaccinen fra henholdsvis Moderna og Pfizer og BioNTech.

Det er begge RNA-vacciner, der virker ved, at kroppen producerer et særligt spike-protein, der kan arbejde mod coronavirussen.

Vaccinerne er også næsten lige gode, når det kommer til beskyttelse. Da men har testet vaccinerne på forsøgspersoner, viste det sig, at Moderna er 94.1 procent effektiv, og vaccinen fra Pfizer og BioNTech er 95 procent effektiv.

Hos begge vacciner er effekten lige god ligegyldigt om du er mand, kvinde, sort, hvid, ung eller gammel og alt det derimellem.

Dog er det forskelligt, fra hvilken alder man anbefaler vaccinen. Moderna-vaccinen anbefales godkendt til personer på 18 år og op, mens Pfizer og BioNTech-vaccinen er godkendt fra 16 år og op.

Og ved begge vacciner skal man have to doser. Dog er intervallerne umiddelbart forskellige.

Ved Moderna-vaccinen har man dokumentation for, at vaccinen virker ved 28 dages mellemrum, hvorimod Pfizer og BioNTech har dokumentation for, at der skal gå mindst 21 dage mellem stikkene for at få den fulde effekt.

Sponsoreret indhold