Krimi3. september 2022

Ny samtykkelov får antallet af voldtægtsdomme til at stige drastisk

Flere personer er allerede blevet dømt for voldtægt, end i både 208, 2019 og 2020

Statistikkerne begynder for alvor at vise det aftryk, som den nye samtykkelov har sat i det danske retsvæsen.

Efter at det er trådt i kraft, at man nu skal have et "ja" før sex - og ikke bare opleve modstand - er antallet af domme for voldtægt steget markant.

Politiken kan berette, at årets første seks måneder allerede har overgået helåret for både 2018, 2019 og 2020, hvad angår antallet af voldtægtsdomme.

I første halvår af 2022 er der således fældet dom for voldtægt 309 gange. I de tre år før den nye samtykkelov - 2018, 2019 og 2020 - blev der afsagt mellem 178 og 255 om året, skriver Politiken.

Hos Landsforeningen af Forsvarsadvokater finder man det stigende antal domfældelser bekymrende.

Formand Kristian Mølgaard siger til Politiken, at bevisførelsen har ændret karakter, og at det bliver "et spørgsmål om, hvem man stoler mest på".

- Det bekymrer mig i forhold til, om det er de rigtige, der bliver dømt, siger han til avisen.

Justitsminister Mattias Tesfaye (S) siger, at tallene understreger, at loven virker, men medgiver, at det skal undersøges, om folk forstår loven rigtigt.

- Vi ser flere sager, hvor parterne er helt enige om forløbet, men gerningsmanden bliver idømt en relativt hård dom, fordi der ikke var samtykke. Altså gerningsmanden medgiver forløbet, men kan ikke se problemet, siger han til Politiken.

Allerede i slutningen af 2021 kunne man se, at antallet af voldtægtsanmeldelser var steget markant det år.

Tal fra Rigspolitiet viste, at antallet af anmeldelser steg med omtrent 41 procent sammenholdt med de tre år forinden.

Det er dog ikke nødvendigvis muligt at danne sig nogen konklusioner, hvad angår antal domme fra 2021. Det kan nemt tage flere måneder for sigtelser at blive til tiltaler, og tiltaler at føre til domme.

Derfor kan der være domme i 2021, som dømmes efter den gamle samtykkelov.

Sponsoreret indhold