Krimi13. oktober 2022

Nikolas dræbte 17 på sin skole: Skal dø i fængslet

Den 24-årige amerikaner Nikolas Cruz begik massedrabet i 2018 - nu har juryen afgjort hans skæbne
Nikolas Cruz erkendte sig skyldig, men straffen bliver alligevel meget hård. Også fordi han under sin fængsling stod bag et brutalt overfald på en fængselsvagt.
Nikolas Cruz erkendte sig skyldig allerede sidste år, men straffen bliver alligevel meget hård. Også fordi han under sin fængsling stod bag et brutalt overfald på en fængselsvagt.
 Fotocollage: AP/Ritzau Scanpix

Nikolas Cruz erkendte sit massedrab på 14 elever og tre ansatte på en skole i Parkland. Og nu skal han selv dø i et fængsel for sin ugerning, der skete 14. februar 2018.

Det har en jury i Florida netop besluttet. Afgørelsen om livstid uden mulighed for prøveløsladelse blev afsagt i en retssal, der var fyldt med efterladte til de mange unge ofre.

Her kunne de se Nikolas sidde stille og uden nogen form for menneskelig reaktion på dommen, der formelt først bliver afsagt senere, da anklagemyndigheden netop har krævet et nyt retsmøde, før det kan ske.

Håbet er, at ofrenes efterladte kan påvirke dommen, som de er rasende over. De mener nemlig, at massemorderen skal have dødsstraf.

Men det har juryen altså ikke kunne blive enige om og anbefaler derfor livstid.

Her viser en af de overlevende ofre, Anthony Borges, de voldsomme skader, hans krop fik, efter han blev skudt af Nikolas.
Her viser en af de overlevende ofre, Anthony Borges, de voldsomme skader, hans krop fik, efter han blev skudt af Nikolas.
 Foto: Mike Stocker/AFP/Ritzau Scanpix

Massakren på Marjory Stoneman Douglas High School i byen Parkland var et af de mest dødelige skoleskyderier i USA's historie.

Den skete, da Nikolas Cruzvar blot 19 år gammel.

- Jeg er meget ked af, hvad jeg gjorde, og jeg bliver nødt til at leve med det hver dag, sagde Cruz i sin tilståelse ved begyndelsen af retssagen.

- Det giver mig mareridt, tilføjede han.

Forsvaret har under retssagen henvist til den tiltaltes hårde barndom. Herunder en mulig hjerneskade fra fødslen på grund af morens liv som misbruger.

Nikolas Cruz var 19 år, da han på valentinsdag i 2018 gik ind på skolen i Parkland og udløste brandalarmen. Dernæst trak han et halvautomatisk våben frem og begyndte at skyde elever og lærere.

Voldsomt våben

Det våben, han brugte til at dræbe de 17 mennesker på skolen, var af typen AR-15. Cruz havde købt det på lovlig vis, da han var 18 år.

Skolemassakren førte til, at flere af de overlevende elever fra skolen i Florida dannede organisationen March for Our Lives, der arbejder for at ændre de amerikanske våbenlove, så den type våben bliver forbudt.

En måned efter skyderiet holdt March for Our Lives en stor demonstration i forbundshovedstaden Washington D.C. Den blev fulgt af hundredvis af lignende demonstrationer andre steder i USA og verden.

14 elever og 3 ansatte på skolen blev dræbt. 17 andre blev såret.

Forinden var Cruz blevet bortvist fra skolen på grund af dårlig opførsel. Under retssagen er det kommet frem, at han gennem noget tid har haft alvorlige psykiske problemer.

Anklageren i sagen har kaldt Cruz' gerning "kold, kalkuleret og overlagt" og har krævet ham idømt dødsstraf.

Dommeren, Elizabeth Scherer, læste dommen for hvert enkelt drab op i retten.
Dommeren, Elizabeth Scherer, læste dommen for hvert enkelt drab op i retten.
 Foto: Pool/Reuters/Ritzau Scanpix

Hans tilståelse åbnede ellers op for, at et juryen i dag kunne have besluttet at idømme ham fængsel på livstid.

- Hvis jeg får endnu en chance, vil jeg gøre alt, hvad jeg kan, for at forsøge at hjælpe andre, har han sagt.

Dræber mange

USA har gennem tiden været ramt af adskillige skoleskyderier.

14 børn samt en lærer er sent tirsdag aften dansk tid blevet dræbt ved et skyderi på en skole i Texas. Det oplyser Greg Abbott, der er guvernør i den amerikanske delstat, ifølge amerikanske ABC News.

Her følger et overblik over en række andre skoleskyderier i USA:

* 14. februar 2018, Parkland, Florida:

19-årige Nikolas Cruz dræber 17 elever og ansatte, da han med en halvautomatisk riffel åbner ild mod dem på Marjory Stoneman Douglas High School.

* 14. december 2012, Newtown, Connecticut:

20-årige Adam Lanza skyder og dræber sin mor, hvorefter han dræber 20 børn og seks voksne på skolen Sandy Hook. Herefter begår han selvmord.

* 16. april 2007, Blacksburg, Virginia:

23-årige Cho Seung-hui skyder og dræber 32 personer på universitetet Virginia Tech. Herefter skyder han sig selv. Skyderiet er det dødeligste skoleskyderi i USA's historie.

* 14. februar 2008, Dekalb, Illinois:

27-årige Steven Kazmierczak træder ind i et auditorium og skyder og dræber fem personer på universitet Northern Illinois. 16 personer bliver såret. Gerningsmanden skyder efterfølgende sig selv.

* 2. oktober 2006, Nickel Mines, Pennsylvania:

Den 32-årige lastbilchauffør Charles C. Roberts dræber fem piger på en lille amish-skole. Han dræber efterfølgende sig selv.

* 21. marts 2005, Red Lake Indian Reservation, Minnesota:

Den 16-årige high school-studerende Jeff Weise skyder og dræber sin bedstefar og en af hans venner. Herefter tager han hen til den lokale high school, hvor han dræber fem studerende, en lærer og en sikkerhedsvagt. Han dræber efterfølgende sig selv.

* 20. april 1999, Littleton, Colorado:

De to teenagere Eric Harris og Dylan Klebold åbner ild på Columbine High School. De dræber 12 studerende, en lærer og sårer flere end 20 personer. De dræber begge sig selv efterfølgende.

Kilder: The Guardian, Reuters og Florida Today

Sponsoreret indhold