Krimi1. januar 2021

Naya mærker coronaens hårde konsekvenser: Kunne kun se far i 15 minutter efter hjerneblødning

2020 tog en uventet drejning ofr Naya og hendes familie, som nu rammes af coronarestriktionerne
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/134498470_215886640200810_6559208982192629243_n.jpg
 Privatfoto

Langt de fleste danskere kan mærke konsekvenserne af coronavirussen og de strenge restriktioner, landet er underlagt.

For 27-årige Naya Evald Petersen blev coronarestriktionerne pludselig til benhård virkelighed, da hendes 2020 tog en drejning, ingen kunne have forudset. Hendes far fik en hjerneblødning.

På grund af de skærpede regler for besøgende på hospitaler, kunne hun kun se ham i 15 minutter, inden familien skulle vælge den ene person, der fremover måtte besøge ham. De valgte hendes mor.

- Jeg vidste ikke, om det var sidste gang, jeg så ham, eller om han ville overleve det, siger Naya, der bor i Vanløse, til SE og HØR. Hun fortsætter:

- En ting er at have en syg far, der ikke kan gå, komme hjem eller huske noget. Men at have en syg far, man ikke må se. Det er helt urealistisk. Man står bare, og kan ingenting gøre. Man føler bare, man svigter sin far.

Kritisk tilstand

Det var 13. november, at hendes 56-årige far fik en hjerneblødning, mens han var på arbejde som lastbilchauffør. Han var kørt ind til siden, og han blev først fundet 19 timer senere, fortæller Naya Evald Petersen.

Han blev indlagt på Rigshospitalet i kritisk tilstand. Han er siden da blevet flyttet rundt til mellem forskellige hospitaler og er i dag stabil.

Restriktionerne om én ledsager gælder ikke for kritiske patienter i hverken Region Hovedstaden eller Region Sjælland. Men ifølge Naya Evald Petersen fik familien alligevel kun lov til at have én besøgende, inden faderen var stabil.

Nu er faderen lam i den højre side at kroppen, og det er stadig for tidligt at konkludere, hvad de endelige følgeskader er at den hjerneskade, han har fået.

Det er også uvist, hvornår familien igen kan samle sig og se deres far.

- Jeg forstår godt, at der er corona, og at der regler. Men ens far har altid været der for en, og nu kan man bare ikke give noget tilbage.

- Det er bare uvirkeligt. Jeg har virkelig fået øjnene op for virussen på en anden måde. Det har fået konsekvenser, vi ikke troede, vi skulle opleve. Jeg havde ikke forestillet mig, at reglerne var så strenge, siger hun.

I starten af 2021 skal familien have et møde med kommunen og lægge en plan for, hvad der skal ske.

Usikker fremtid

Naya Evald Petersen havde indtil jul slet ikke set sin far siden hjerneblødningen. Men nu har moderen overddraget retten til at besøge ham til hende.

Hun er derfor den eneste i familien, der kan se ham, indtil der bliver åbnet for flere besøgende.

Selvom det er rart at kunne se sin far igen, har det været hårdt at være adskilt. Naya Evald Petersen er overrasket over, at familien ikke er blevet tilbudt hjælp i form af psykologihjælp eller lignende, nu hvor de gennemlever, at de ikke kan se faderen i denne hårde tid.

- Der burde være noget hjælp, især i de her coronatider. Det har taget hårdt nok på mig, at min far har fået en hjerneblødning. Oveni ikke at kunne se ham ..., siger hun, uden af slutte sin sætning.

Fremtiden er usikker for den lille familie, og med fornyligt forlængede landsdækkende restriktioner frem til 17. januar på grund af en stadig for høj smitte, lugter det ikke ligefrem af, at de snart kan samles alle sammen.

- Der er kun sket endnu flere nedlukninger, så jeg er meget nervøs for, hvornår der bliver lukket op igen. Jeg holder meget øje med smitten, og jeg er spændt på, om det bliver værre. Går der to måneder endnu, før vi kan være der som familie for ham? Man går virkelig i uvisheden, siger hun.

Der er ikke nogen udløbsdato på restriktionerne om én besøgende, og reglerne gælder, uanset hvor mange negative tests, resten af familiemedlemmerne kan vise frem.

Reglerne tilpasses løbende efter Sundhedsstyrelsens anbefalinger.

Sponsoreret indhold