Krimi7. juni 2023 (opd. 7. juni 2023)

Navneforbud ophæves i Mia-sagen

Den tiltalte for drabet på Mia Skadhauge Stevn er ikke længere beskyttet af et navneforbud
For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.
Her kan du få overblikket over, hvad der skete den 6. februar 2022, da Mia Skadhauge Stevn blev samlet op i en mørk bil i Aalborg.
 Alexander Brisling

Retssagen mod en 37-årig nordjysk mand er onsdag begyndt, hvor man netop har ophævet navneforbuddet i sagen.

Den kendelse kom fra dommeren i sagen, efter at en journalist til stede i retten havde anmodet om ophævelse af navneforbuddet.

Her argumenterede pressen for, at det ville være svært at beskrive sagen, da et navneforbud også er et identifikationsforbud. Det kan betyde, at pressen for eksempel ikke kan skrive den tiltaltes stilling.

Kort efter en pause vendte dommeren tilbage med kendelsen, at navneforbuddet blev ophævet. Man mener ikke, at det vil krænke den tiltalte yderligere at ophæve navneforbuddet.

Inden da havde tiltaltes forsvarsadvokat ellers protesteret mod ophævelsen af navneforbuddet.

– Jeg tænker på min klient og på min klients familie. Jeg kan oplyse, at de har været udsat for henvendelser fra pressen. Man må forvente, at de så vil blive udsat for endnu flere henvendelser også for privatpersoner, sagde Mette Grith Stage i retten.

– Der er blevet skrevet en hel del om min klient på det sociale medie Reddit – ikke særligt flatterende. Han er efter min opfattelse udsat for en sikkerhedsrisiko i arresthusene, lød det fra forsvarsadvokaten

Dommeren understreger, at det ikke ændrer på, at man skal opføre sig ordentligt også på de sociale medier.

Retssagen om Mia-drabet

Her kan du se, hvad retssagen i Aalborg mod en 37-årig mand, som er tiltalt for at have voldtaget og dræbt den 22-årige Mia Skadhauge Stevn i 2022, handler om:

Anklagen:

* 6. februar 2022 klokken 06.09 steg Mia Skadhauge Stevn ind i en mørk bil ud for Vesterbro 99 efter en bytur i det centrale Aalborg.

* Ifølge anklageskriftet tilbød den nu 37-årige tiltalte mand den tydeligt alkoholpåvirkede kvinde et lift og kørte hende - mod hendes vilje - til et øde skovområde ved Hammer Bakker og en adresse i Flauenskjold.

* Han voldtog hende og slog hende ihjel ved at udsætte hende for "betydelig lemlæstelse", hævdes det. Det skal være sket på et tidspunkt mellem klokken 06.09 og 15.00.

* Derefter og i de følgende dage parterede han i liget med en elektrisk bajonetsav, en hobbykniv og en saks. Flere dele anbragte han også i afløbsrens og opblandet kaustisk soda for at opløse dem.

* Ifølge tiltalen spredte han ad flere omgange ligdelene i Dronninglund Storskov, inden han blev anholdt 9. februar.

Anholdelse og fængsling:

* 9. februar 2022 blev klokken 11.20 anholdt politiet to dengang 36-årige mænd og sigtede dem for drab. Politiet droppede senere mistanken mod den ene.

* Den nu tiltalte mand blev som den eneste af de to varetægtsfængslet og har siddet fængslet siden.

Stillingtagen:

* Den 37-årige erkender usømmelig omgang med lig, men nægter sig sig skyldig i voldtægt og drab. Det oplyser hans forsvarer, Mette Grith Stage, før retssagen.

Retssagen:

* Sagen er rejst som en nævningesag. Det betyder, at tre dommere og seks nævninger skal afgøre sagen.

* Retten i Aalborg har afsat ni dage til sagen.

* De første seks retsdage - 7.-9. juni og 12.-14. juni - er sat af til bevisførelse.

* Først læses anklageskriftet op, og anklageren vil redegøre for sagens forløb. Dernæst ventes den 37-åriges forklaring, en række vidner og dokumentation af beviser.

* Derefter fortsætter og slutter sagen 27.-29. juni.

* Her vil anklager og forsvarer komme med deres afsluttende bemærkninger i proceduren, og retten vil tage stilling til, om den tiltalte er skyldig. Dernæst skal retten beslutte, hvilken straf han skal have.

Kilde: Ritzau, anklagemyndigheden og Nordjyllands Politi

Sponsoreret indhold