Krimi5 timer siden

Nævnt i tiltalen: Gillis revisor Erkan Basoda har fået flere bøder

Ejeren af det revisionsfirma, som rapperen ifølge anklageskriftet fik til at indberette forkerte oplysninger til Skat, har flere gange fået hug og bøder for sit arbejde
Gilli er ofte gæst på de danske festivaler.
Gilli er ofte gæst på de danske festivaler.
 Foto: Dan Mariegaard

LÆS OGSÅ: Afgjort: Gilli taber i landsretten

1. september skal Gilli indfinde sig i Retten i Glostrup, hvor han er tiltalt for skattesvig for mere end 3,3 millioner kroner.

Her er han tiltalt for at overtræde straffelovens paragraf 289, stk. 1, hvor strafferammen er op til otte års fængsel.

Af anklageskriftet, som SE og HØR er i besiddelse af, fremgår det blandt andet, at Gilli efter anklagemyndighedens opfattelse fik et revisionsfirma til at "afgive urigtige, vildledende eller ufuldstændige oplysninger til brug for sin skatteansættelse for indkomståret 2018".

Konkret oplyste revisionsfirmaet Danica Godkendt Revisionsfirma til Skat, at Gillis virksomhed havde et underskud på 162.894 kroner. I virkeligheden havde virksomheden dog ifølge myndighederne dog et overskud på 6.137.660 kroner.

På den måde gik statskassen ifølge myndighederne glip af 1.344.460,53 kroner.

Men det er ikke første gang, at revisionsvirksomheden har været i myndighederne søgelys.

Flere bøder

SE og HØRS research viser, at revisoren Erkan Basoda, der er direktør i og eneejer af firmaet, Gilli angiveligt brugte, flere gange har haft sager for Revisornævnet, hvor han har fået stor kritik.

I både 2020 og 2024 er han således blevet tildelt bøder på henholdsvis 40.000 kroner og 75.000 kroner, efter Erhvervsstyrelsen har hevet ham i Revisornævnet på baggrund af kontrolsager af hans arbejde.

Ifølge styrelsen har revisoren forbrudt sig mod en række regler om god revisorskik.

Blandt andet mener myndighederne i afgørelsen fra 2024, at årsregnskabet indeholder væsentligt fejl og mangler, som revisoren burde have opdaget og gjort opmærksom på i regnskabet.

Det svigtede han dog.

Det fremgår, at revisoren har erkendt, at han kunne have gjort det bedre, og at han skulle have nævnt det i sin konklussion, hvis han havde opdaget fejlene. Han afviser dog, at han har overtrådt god revisorskik.

Revisornævnet bakkede op om Erhvervsstyrelsen og fandt revisioren skyldig i de to anklagepunkter, der var mod ham. Da han i 2020 havde fået en bøde for et delvist lignende forhold, og fordi disse forhold var begået under to år efter den tidligere bøde, kom nævnet frem til, at det skulle koste ham 75.000 kroner denne gang.

I 2020-sagen mente Erhvervsstyrelsen, at han i fire punkter havde forbrudt sig mod reglerne.

Blandt andet mente styrelsen, at han begik "en væsentlig overtrædelse af årsregnskabsloven" i forbindelse med en korrektion af mere end fire millioner kroner, som han både skulle have oplyst regnskabslæseren bedre om, ligesom der skulle have været foretaget rettelse af regnskabstallene.

Erkan Basoda afleverede en såkaldt konklusion med forbehold, men ifølge styrelsen var regnskabet så forkert, at revisoren slet ikke burde have afgivet en konklusion, ligesom han grundlæggende ikke havde gjort sit arbejde ordentligt.

Revisoren svarede ikke på anklagerne i Revisornævnet, der fandt ham skyldig og gav ham en bøde på 40.000 kroner.

SE og HØR har været i kontakt med Erkan Basoda og sendt ham en række konkrete spørgsmål. Han ønsker dog ikke at kommentere, da der er tale om en verserende sag. Og han ønsker altså heller ikke at tale om egne sager.

Vi har blandt andet spurgt, om han tog sagerne videre til domstolene eller accepterede Revisornævnets beslutning, samt om han har været i kontakt med politiet i forbindelse med Gilli-sagen, hvor hans virksomhed altså fremgår af anklageskriftet.

Ifølge Revisornævnet er sagerne dog ikke blevet indbragt for domstolene, hvorfor det må antages, at han har accepteret bøderne.

Ekspert: Dårlig revision

SE og HØR har været i kontakt med Lars Kiertzner, der er en af landets førende revisions- og regnskabseksperter, og han har gennemgået de to sager.

- Bøder på 40.000 kroner er rimelig standard første gang. Man kan godt forestille sig bøder på 25.000 kroner, men under det ser man stort set ikke. Man får kun en advarsel først for meget små forseelser, men forseelser som disse vil altid give bøde, siger han og fortæller, at der ikke er tale om alvorlige sager.

- Det er ikke, fordi der er noget mystisk ved det her i sig selv. Der er mange revisorer, der får den slags sager her. Men det er dårlig revision og forkerte konklusioner om regnskabet, slår han fast.

Gilli nægter sig skyldig i straffesagen om skattesvig.

Hverken hitmageren selv eller hans forsvarsadvokat, Kaspar Lehmann Bastian, ønsker at kommentere sagen, har sidstnævnte flere gange gjort det klart over for SE og HØR.

Sponsoreret indhold