Næsten 40 år efter John Lennons død: Morderen vil ud

I næste uge ville John Lennon være fyldt 80 år, hvis ikke en gal mand med en pistol havde ventet på ham foran hans hjem i New York i 1980.

I næste uge ville John Lennon være fyldt 80 år, hvis ikke en gal mand med en pistol havde ventet på ham foran hans hjem i New York i 1980.

(Foto: Tage Jensen)

Verden stod stille for et øjeblik, da nyheden turnerede kloden rundt mandag den 8. december 1980 – nogen havde skudt John Lennon, en af verdens mest berømte mænd, og dræbt ham.

Den person var Mark David Chapman, en 25-årig nygift sikkerhedsvagt, og de tæt på 40 følgende år har hans liv stået stille i fængslet. Men han drømmer om at komme ud.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Chapman var ved anholdelsen lige blevet gift et år forinden. Det er han stadig – fruen Gloria bor i dag tæt på hans fængsel, så hun har let ved at komme på besøg. (Foto: Ritzau Scanpix)

Derfor har han for nylig søgt om prøveløsladelse igen og måtte derfor forklare sig foran en dommer endnu en gang.

– Jeg har ingen undskyldning. Det var for min egen hævdelse. Jeg synes, det er den værste forbrydelse, man kan udføre – at gøre noget mod en, der er uskyldig, fortalte Chapman til dommeren.

Artiklen fortsætter under billedet ...

I løbet af 60’erne blev The Beatles verdens største band, men uoverensstemmelser mellem John Lennon, Paul McCartney og George Harrison satte en stopper for musikken. (Foto: Ole Bjørk)

– Det var ekstremt selvisk at gøre. Jeg er ked af den smerte, jeg har forvoldt Yoko Ono. Jeg tænker på det hele tiden, sagde den nu 65-årige straffefange, som selv synes, at han fortjener dødsstraf.

Det er dog let at sige, da staten New York, hvor han er dømt, ikke afsiger dødsstraffe.

Skød og læste

Det lykkedes ikke at få retten overbevist om, at morderens fremtid skulle ligge uden for de høje mure.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Lennons drabsmand, Mark David Chapman, er blevet 65 år og skulle være blevet meget religiøs i sine 40 år på vand og brød.
Han undskylder sin gerning over for Yoko Ono, som gik lige ved siden af sin mand, da han blev skudt med fire skud i ryggen. (Foto: MEGA)

– Dine handlinger har skabt stor sorg ikke bare hos familien og de tidligere bandmedlemmer, men hos hele verden, lød en del af det nedslående svar, som Chapman fik tilbage.

Det var da heller ikke et helt almindeligt drab, som Mark David Chapman udførte den decemberdag foran Lennons lejlighed i New York.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Det var ved denne indgang til Lennons lejlighedskompleks i New York, at Chapman affyrede fem skud og ramte musikeren i ryggen med de fire. (Foto: MEGA)

Her havde verdensstjernen på vej ud af sit hjem signeret en plade for en fan – og da Lennon kom tilbage senere på dagen, stod samme fan klar med en pistol og skød Beatles-legenden fire gange.

Gerningsmanden stak dog ikke af. Han satte sig i nærheden og læste i sin yndlingsbog, “Forbandede Ungdom”, mens han ventede på politiet.

Yoko frygter ham

Straffen for at dræbe verdens mest berømte popsnedker lød på livstid i fængsel – med mulighed for at søge om prøveløsladelse efter 20 år. Og det har Chapman så gjort hvert andet år i 20 år.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Den sørgende enke, avantagardekunstneren Yoko Ono, 87, går bestemt ikke ind for, at Lennons drabsmand skal løslades. (Foto: MEGA)

Blandt modstanderne af, at morderen skal på fri fod, er Lennons enke, Yoko Ono.

– Jeg tænker på, at han har gjort det en gang, og han kunne gøre det igen mod en anden. Det kunne være mig, det kunne være Sean, det kunne være hvem som helst, har den japanske kunstner sagt.

Artiklen fortsætter under billedet ...

John og Yokos søn, Sean Lennon, 44, er ved at lave et stort radioprogram om sin ekstremt berømte far. (Foto: MEGA)

Sean er parrets søn. I anledning af, at John Lennon ville være fyldt 80 år fredag den 9. oktober, er netop Sean vært for et særligt BBC-radioprogram, hvor han blandt andet interviewer Paul McCartney og Elton John om deres afdøde ven.

Udvalgt til dig
Fra forsiden
Close