Krimi7. januar 2021

Mystisk video: Dør corona-patienter her af iltmangel?

I en video fra Egypten påstår en berørt pårørende, at alle patienterne er døde efter en oxygen-fejl, men myndighederne har en anden historie
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/pri_178105940-e1609928005886.jpg
 Screendump

En voldsom video, hvor sygeplejesker på et hospital i Egypten tilsyneladende kæmper med at holde corona-patienter på intensiv i live, deles vidt og bredt på de sociale medier.

I videoen påstår den besøgende pårørende, der filmer med sin mobiltelefon, at "alle er døde" efter en fatal fejl med oxygenen til patienterne. Det ser voldsomt ud med patienter, der ligger stille i hospitalssengene, og sygeplejersker, der enten bakser med iltflakser, giver hjertemassage, og en enkelt sidder som frosset fast på gulvet.

At det skulle være tilfældet, afkræfter myndighederne dog, skriver både nyhedsburauet AP og New York Times.

Herunder kan du se videoen. Artiklen fortsætter under videoen ...

Ifølge myndighederne er det rigtigt nok, at der var patienter, der døde på Al Husseineya Central Hospital, men at patienterne led af kroniske lidelser ved siden af coronavirussen.

Desuden var det ifølge myndighederne heller ikke "alle", der døde, og de døde ikke samtidigt, som den pårørende bag kameraet påstår.

Det er mindst fire personer, der afgik ved døden. Bekræftet døde af myndighederne er to kvinder i deres 60'ere og to mænd på henholdsvis 76 og 44 år.

Der er over 30 personer indlagt med coronavirus på hospitalet, og der var flere, der var koblet op på det oxygen-netværk, som de afdøde var på. Ifølge myndighederne bekræfter det, at dødsfaldene ikke har noget med oxygen-mangel at gøre.

Forskellige historier

Om myndighedernes forklaring holder vand, sår kilder hos New York Times tvivl om.

To vidner, mediet har talt med, er uenige i myndighedernes udlægning og beskriver, hvordan der opstod panik blandt hospitalsmedarbejderne, og at flere patienterne pludseligt døde.

- Der var uro overalt. Folk sagde, at gassen var tom, og at sikkerhedsstyrker omringede hospitalet, lyder det fra 50-årige Barakat Abdel Aziz, der mistede sin lillebror på hospitalet den dag.

Selvom myndighederne ikke mener, at patienterne døde af iltmangel, har den opsigtsvækkende video vækket opmærksomheden hos den egyptiske anklagemyndighed, der har åbnet en sag og vil efterforske dødsfaldene.

Sponsoreret indhold