Krimi18. april 2024 (opd. 18. april 2024)

Mistænkt for at planlægge attentatforsøg mod Volodymyr Zelenskyj: Nu er han anholdt

En polsk mand, som er mistænkt for at have bidraget til et plan om at udføre et attentatforsøg mod den ukrainske præsident, er blevet anholdt i Polen
En polsk mand, som er mistænkt for at hjælpe russiske efterretningstjenester i plan om attentatforsøg mod Volodymyr Zelenskyj, er blevet anholdt.
En polsk mand, som er mistænkt for at hjælpe russiske efterretningstjenester i plan om attentatforsøg mod Volodymyr Zelenskyj, er blevet anholdt.
 Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

En mand, der er mistænkt for at have bidraget til et plan om at udføre et attentatforsøg mod den ukrainske præsident, er blevet anholdt i Polen.

Det skriver AFP.

Den polske statsborger er blandt andet mistænkt for at "hjælpe de russiske specialstyrker med at planlægge et muligt attentatforsøg" mod præsident Volodymyr Zelenskyj, hedder det fra en polsk anklagemyndighed i en meddelelse.

Derudover lyder det videre, at manden havde erklæret, at han var "klar til at handle på vegne af de militære efterretningstjenester i Den Russiske Føderation og etablerede kontakt med russiske borgere, der var direkte involveret i krigen i Ukraine".

Manden er blevet varetægtsfængslet og afventer retlig procedure, oplyser anklagere fra Polen og Ukraine.

Ukrainske anklagere havde informeret Polen om aktiviteterne. Det gjorde det muligt at indsamle "væsentlige beviser" mod den mistænkte, tilføjes det i erklæringen.

Rusland - med præsident Vladimir Putin i spidsen - invaderede Ukraine i februar 2022, og siden har de to lande været i krig med hinanden.

Ifølge den ukrainske statsanklager Andrij Kostin havde den polske mand fået til opgave at "indsamle og overføre oplysninger til den angribende stat om sikkerheden i Rzeszow-Jasionka lufthavn" i det sydøstlige Polen.

Zelenskyj passerer ofte lufthavnen på sine ture til udlandet. Den bruges også af udenlandske embedsmænd og hjælpekonvojer på vej til Ukraine, som er naboland til Polen.

- Denne sag understreger den vedvarende trussel, som Rusland udgør - ikke kun for Ukraine og ukrainere, men for hele den frie verden, skriver Andrij Kostin på det sociale medie X.

Sponsoreret indhold