Krimi10. april 2024 (opd. 10. april 2024)

Minister er klar med nyt om opløsning af Bandidos

Særlig enhed i politiet har i månedsvis undersøgt, om det er muligt at indlede en sag om opløsning

Myndighederne indleder en sag ved domstolene om at forbyde rockergruppen Bandidos. Det oplyser justitsminister Peter Hummelgaard (S) på et pressemøde onsdag.

Advokat Michael Juul Eriksen, der repræsenterer Bandidos, oplyser til Ritzau, at han fik beskeden onsdag morgen.

- Et eller andet sted har vi fornemmet, hvor det bar henad. Der var aftalt en afhøring, hvor vi skulle præsentere vores side af sagen, men så kunne vi læse, at der var sendt en indstilling, siger han.

Politiet har i flere måneder efterforsket, om der er grundlag for at indlede en sag om opløsning.

Undersøgelsen er foretaget af en gruppe efterforskere og anklagere fra National Enhed for Særlig Kriminalitet og Statsadvokaten for Særlig Kriminalitet. I forbindelse med sagen er der foretaget ransagninger i flere klubhuse, har politiet tidligere oplyst.

Tidligere har myndighederne fået medhold i sagen om opløsning af banden Loyal To Familia (LTF). Sagen blev behandlet af såvel byret, landsret som Højesteret.

- Denne sag vil være langt mere omfattende, siger advokat Michael Juul Eriksen.

Han medvirkede også i sagen om LTF. Her indebærer indgrebet, at det i dag er strafbart for eksempel at bære bandens symboler.

LTF blev ramt af et midlertidigt forbud i september 2018. I 2020 sagde dommere i Københavns Byret ja til, at banden kunne opløses i medfør af Grundloven, og den endelige godkendelse kom fra Højesteret i 2021.

Bandidos er en ældre rockerklub og har afdelinger og klubhuse flere steder i landet. Senest har klubben ekspanderet til Aarhus, har det lokale medie stiften.dk i marts rapporteret.

Grundloven giver folk ret til at samle sig i foreninger. En betingelse i paragraf 78 i Grundloven for at skride til opløsning er, at der skal være beviser for, at en forening eller en gruppe har et ulovligt øjemed.

På onsdagens pressemøde annoncerer justitsministeren, at der er ønske om at føre sager mod flere grupper.

- Kriminelle grupper skal ikke kunne gemme sig bag Grundloven, siger Peter Hummelgaard.

Han oplyser, at myndighederne nu arbejder på et foreløbigt forbud, som skal virke frem til domstolenes endelige afgørelse.

Så sent som tirsdag blev mænd fra Bandidos dømt for alvorlig kriminalitet. Københavns Byret straffede to 29-årige mænd fra gruppen for et drab, der blev begået mod bestyreren af Dragør Fort. Begge fik fængsel i 13 år.

Forbrydelsen blev begået på bestilling. Tre mænd i 50'erne, heriblandt en højtstående person i gruppen, var bagmænd. De tre havde dog ikke bedt om et drab - i stedet blev de fundet skyldige i medvirken til vold af særlig brutal karakter.

Sponsoreret indhold