Krimi23. august 2023

Mias morder blev idømt forvaring: Derfor kan han være på fri fod

Forvaring på ubestemt tid er en af landets hårdeste straffe - men det er langt fra en livstidsdom. Det viser løsladelsen af Mia Teglgaard Sprottes morder også
En dengang 22-årig Steffen Houmann Kristensen blev i 2004 idømt en af lovens strengeste straffe for mordet på 12-årige Mia Teglgaard Sprotte. I dag er han en fri mand.
En dengang 22-årig Steffen Houmann Kristensen blev i 2004 idømt en af lovens strengeste straffe for mordet på 12-årige Mia Teglgaard Sprotte. I dag er han en fri mand.
 Foto: Privat/Niels Hougaard/Ritzau Scanpix

TIP OS: Kender du mere til sagen? Del din viden i en mail til patrick@sh.dk

LÆS OGSÅ: Steffen slog 12-årige Mia Teglgaard Sprotte ihjel: Nu er han på fri fod

24. april 2004 faldt hammeren ved Retten i Ringsted, da morderen Steffen Houmann Christensen blev idømt forvaring for det bestialske drab på 12-årige Mia Teglgaard Sprotte.

I juli måned året forinden havde den unge mand brutalt myrdet og efterfølgende voldtaget liget af den lille pige.

Som SE og HØR tirsdag kunne afsløre, er den nu midaldrende barnemorder blevet løsladt efter endt afsoning af sin forvaringsdom.

https://imgix.seoghoer.dk/2023-08-23/untitled-design-6_0.png
22-årige Steffen Houmann Kristensen tog i 2003 ud for at finde en pige, han kunne voldtage. Her stødte han på Mia Teglgaard Sprotte, der i dag havde været 33 år gammel, hvis Steffen havde ladet hende leve.
 Foto: Ritzau Scanpix

Det forfærdelige drab vakte dengang stor opmærksomhed, ligesom den endelige dom endte med at blive et brud med daværende retspraksis - forud for dommen var det nemlig primært seksualforbrydere, voldsmænd og pyromaner, der blev dømt til forvaring.

Det har siden ændret sig.

Forvaring er formelt set ikke en straf, men en foranstaltning der træder i stedet for straf. Det sker i sager, hvor den dømte vurderes af Retslægerådet til at være særligt farlig.

I udgangspunktet har Kriminalforsorgen efter tre års forvaring - og siden en gang om året - pligt til at vurdere, om foranstaltningen skal fortsætte.

Tilbage i 2018 - da Steffen Kristensen havde siddet 14 år bag tremmer - kæmpede han ved Retten i Glostrup for at blive løsladt eller få tilladelse til at afsone under lempeligere forhold - en anmodning, der blev afvist, men dog ikke uden et klap på skulderen fra dommeren.

– Du har vist, at du udvikler dig i den rigtige retning. Bliv ved med det. Du skal ikke sidde for evigt.

Blot ni måneder senere byttede han da også en celle i Herstedvester Fængsel ud med et værelse på en af Kriminalforsorgens Pensioner på Kastanienborg i Hvidovre ved København.

LÆS OGSÅ: Peter Madsen flygtede fra Herstedvester Fængsel

Statsfængslet Herstedvester Fængsel set fra luften den 21. april 2023. Fængslet ligger tæt op af parcelhuse og lejligheder samt Københavne Vestegns politi.
Herstedvester Fængsel, også kaldet Anstalten, beliggende i Albertslund har i mange år været anbringelsesstedet for forvaringsdømte. Det er stadig udgangspunktet, men det er også en vurderingssag fra Kriminalforsorgen fra gang til gang.
 Foto: Lars Laursen/Biofoto/Ritzau Scanpix

Så længe er en forvaringsfange fængslet

Med Steffen Houmann Kristensens forflyttelse til en pension omkring juni 2019, havde han på det tidspunkt siddet i lukket fængsel i 16 år.

Siden er drabsmanden kommet på fri fod efter at have afsonet omkring 18 års fængsel.

Dermed har Steffen Kristensens forvaringsdom strukket sig over en længere årrække, end hvad der er gennemsnittet.

I 2018 viste et svar fra Statsadvokaten til Justitsministeriet ifølge TV2, at forvaringsdømte i gennemsnit sidder fængslet i 13 år og 6 måneder.

SE og HØR har været ude og besøge Steffen Houmann Kristensens nye adresse et sted i Danmark og senere været i telefonisk kontakt med drabsmanden, der i dag har taget navneforandring.

Han har ikke ønsket et udtale sig i forbindelse med artiklen.

Sponsoreret indhold