Krimi7. juni 2023 (opd. 7. juni 2023)

Mia-sagen: Anklagemyndighed går efter livstid

Onsdag er den længe ventet retssag om drabet på Mia Skadhauge Stevn gået igang
For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.
Mia-sagen forklaret
 Alexander Brisling

LÆS OGSÅ: LIVE fra retten i Aalborg: Mia Skadhauge Stevn blev brutalt myrdet - nu starter sagen

Anklagemyndigheden går efter at få buret en 37-årig mand inde på livstid for drabet på Mia Skadhauge Stevn.

Det er onsdag kommet frem på rettens første dag.

Normalt takseres et drab til 12 års fængsel, men anklagemyndigheden går efter lovens strengestre straf, subsidiært forvaring.

Det vil sige, at lykkes det ikke at få idømt den 37-årige mand en livstidsdom, så vil anklagemyndigheden have ham idømt forvaring.

Retssagen om Mia-drabet

Her kan du se, hvad retssagen i Aalborg mod en 37-årig mand, som er tiltalt for at have voldtaget og dræbt den 22-årige Mia Skadhauge Stevn i 2022, handler om:

Anklagen:

* 6. februar 2022 klokken 06.09 steg Mia Skadhauge Stevn ind i en mørk bil ud for Vesterbro 99 efter en bytur i det centrale Aalborg.

* Ifølge anklageskriftet tilbød den nu 37-årige tiltalte mand den tydeligt alkoholpåvirkede kvinde et lift og kørte hende - mod hendes vilje - til et øde skovområde ved Hammer Bakker og en adresse i Flauenskjold.

* Han voldtog hende og slog hende ihjel ved at udsætte hende for "betydelig lemlæstelse", hævdes det. Det skal være sket på et tidspunkt mellem klokken 06.09 og 15.00.

* Derefter og i de følgende dage parterede han i liget med en elektrisk bajonetsav, en hobbykniv og en saks. Flere dele anbragte han også i afløbsrens og opblandet kaustisk soda for at opløse dem.

* Ifølge tiltalen spredte han ad flere omgange ligdelene i Dronninglund Storskov, inden han blev anholdt 9. februar.

Anholdelse og fængsling:

* 9. februar 2022 blev klokken 11.20 anholdt politiet to dengang 36-årige mænd og sigtede dem for drab. Politiet droppede senere mistanken mod den ene.

* Den nu tiltalte mand blev som den eneste af de to varetægtsfængslet og har siddet fængslet siden.

Stillingtagen:

* Den 37-årige erkender usømmelig omgang med lig, men nægter sig sig skyldig i voldtægt og drab. Det oplyser hans forsvarer, Mette Grith Stage, før retssagen.

Retssagen:

* Sagen er rejst som en nævningesag. Det betyder, at tre dommere og seks nævninger skal afgøre sagen.

* Retten i Aalborg har afsat ni dage til sagen.

* De første seks retsdage - 7.-9. juni og 12.-14. juni - er sat af til bevisførelse.

* Først læses anklageskriftet op, og anklageren vil redegøre for sagens forløb. Dernæst ventes den 37-åriges forklaring, en række vidner og dokumentation af beviser.

* Derefter fortsætter og slutter sagen 27.-29. juni.

* Her vil anklager og forsvarer komme med deres afsluttende bemærkninger i proceduren, og retten vil tage stilling til, om den tiltalte er skyldig. Dernæst skal retten beslutte, hvilken straf han skal have.

Kilde: Ritzau, anklagemyndigheden og Nordjyllands Politi

Onsdagens retsmøde er det første af ni, og den tiltalte tilstod fra morgenstunden at have begået usømmelig behandling af lig.

Han nægter anklagerne om voldtægt og drab.

Denne 37-årige mand er tiltalt for at have voldtaget, dræbt og parteret den 22-årige sygeplejerskestuderende Mia Skadhauge Stevn.
Denne 37-årige mand er tiltalt for at have voldtaget, dræbt og parteret den 22-årige sygeplejerskestuderende Mia Skadhauge Stevn.
 Foto: Privat

Det forventes, at den 37-årige tiltalte senere onsdag vil afgive forklaring for retten.

Dommen forventes at falde i slutningen af juni.

Sponsoreret indhold