Krimi3. juli 2023 (opd. 3. juli 2023)

Mand tiltalt i kæmpe våbensag: Forsøgte at skaffe AK47'ere og håndgranater

Kæmpe sag om skydevåben, håndgranater og ammunition skal afgøres af Retten i Holstebro
OBS: Arkivfoto: En mand fra balkan er blandt andet tiltalt for at ville anskaffe sig 11 AK47'ere og et ukendt antal håndgranater.
OBS: Arkivfoto: En mand fra balkan er blandt andet tiltalt for at ville anskaffe sig 11 AK47'ere og et ukendt antal håndgranater.
 Foto: ​AP/Ritzau Scanpix

I en stor sag om ulovlige våben er en mand fra Struer Kommune blandt andet blevet tiltalt for at indføre mindst ti pistoler fra et land i Balkan.

Desuden er han tiltalt for i 14 tilfælde at sælge pistoler videre til andre. Også forsøg på køb af 11 fuldautomatiske AK 47-rifler og håndgranater indgår i anklageskriftet.

Det oplyser anklagemyndigheden ved Midt- og Vestjyllands Politi mandag.

Undervejs i efterforskningen optrådte to politifolk som agenter. Gennem tre måneder sidste år forhandlede de forklædte betjente med den formodede hovedmand om en våbenhandel. Den blev dog opgivet, fremgår det af anklageskriftet.

I pressemeddelelsen er der ingen oplysninger om den 32-åriges kundekreds. Men i anklageskriftet står, at han har gjort forretninger med en person med tilknytning til rockermiljøet.

Siden august har manden været varetægtsfængslet. Det samme har to andre mænd, der også er blevet tiltalt. De er henholdsvis 62 og 32 år. Alle tre nægter sig skyldige.

Det bliver Retten i Holstebro, der skal afgøre sagen. Der er fastlagt 14 retsmøder fra oktober.

Den formodede hovedmand har kastet sig ud i så mange handler med våben, at den normale strafferamme på fængsel i otte år bør overskrides, hævder anklagemyndigheden.

I det omfattende anklageskrift beskrives handlen med de ti pistoler nærmere. De stammede formentlig fra Montenegro, og de mange våben blev besigtiget i Belgien, før de i efteråret blev smuglet til Danmark.

Sagen skyldes blandt andet, at politiet har fået adgang til krypteret kommunikation på en tjeneste ved navn Sky Ecc.

En lang række straffesager om alvorlige lovovertrædelser er blevet rejst i flere forskellige europæiske lande på baggrund af oplysninger fra både Sky Ecc og EncroChat.

For eksempel bygger en stribe danske sager om indsmugling af og handel med store mængder kokain på oplysninger fra ellers krypteret kommunikation. Her har kriminelle sendt beskeder uden brug af kodesprog, fordi de mente sig sikre.

I den aktuelle sag skal den 32-årige via Sky Ecc have forsøgt at købe i alt 45 pistoler og et ukendt antal håndgranater.

I øvrigt har to af de tiltalte statsborgerskab i henholdsvis Bosnien og Marokko. Begge forlanges udvist.

Sponsoreret indhold