Krimi11. marts 2024 (opd. 11. marts 2024)

Madrid bombet: En mors smerte forsvinder aldrig

20 år efter de tragiske bombeangreb mod Madrids togsystem kæmper Maria Pedraza stadig med tabet af sin datter og leder efter svar
Det er billeder som disse, der brændte sig fast hos millioner af europæere for præcis 20 år siden.
Det er billeder som disse, der brændte sig fast hos millioner af europæere for præcis 20 år siden.
 Foto: Pierre-Philippe Marcou/AFP/Ritzau Scanpix

To årtier efter at Maria Pedraza mistede sin datter til bombeangrebene mod Madrids togsystem, hvor næsten 200 andre også mistede livet, har hun stadig svært ved at forstå hvorfor.

- Selv om det gør ondt og er trist hver dag, er det meget værre, når sådan en dato rammer. For her efter 20 år forstår jeg stadig ikke, hvad disse mordere opnåede, fortæller 65-årige Pedraza fra sit hjem i Valdemoro.

Hendes hukommelse er ikke helt, hvad den har været.

Ikke desto mindre har hun ingen udfordringer med at huske "hvert et minut", som udspillede sig den torsdag for i dag 20 år siden, da ti bomber eksploderede på fire forskellige tog i Madrids myldretid.

I alt 192 personer mistede livet. Mere end ti gange så mange blev alvorligt såret.

Hendes 25-årige datter Miryam, fortæller Pedraza, tog som regel toget på arbejde sammen med sin lillebror, Javier. Og for familien at se var der intet i usædvanligt i gærde.

Pedraza havde taget bilen og var på vej til arbejde, da hun hørte om eksplosionerne i radioen.

Hun bekymrede sig ikke synderligt, da de første rapporter lød til at omhandle stationen Atocha, som ligger helt inde i Madrids bymidte.

Inden hun var nået på arbejde, havde der dog været flere eksplosioner. Hun mindes, at alle panisk forsøgte at få fat på deres kære.

Selv fik hun fat på sin søn. Ved et mirakel havde han sovet over sig og var i sikkerhed.

Men datteren, Miryam, kunne hun ikke få fat på. Det trods alle tænkelige forsøg.

- Vi kørte rundt til alle hospitalerne og skadestuerne. Én gang i timen udgav de en liste over nye patienter, som var blevet indlagt, fortæller Pedraza.

- Alt, vi ønskede os, var at høre hendes navn. Men det gjorde vi aldrig.

Familien havde intet andet valg end at indfinde sig på et informationscenter for ventende familier. Klokken 03.00 om natten fik de at vide, at hun var blandt dem, som havde mistet livet.

Den væbnede islamistiske gruppe al-Qaeda tog ansvaret for angrebet i Madrid. Det er blandt de blodigste angreb mod en civilbefolkning i Europa i nyere tid.

Sponsoreret indhold