Krimi5. februar 2024

Leder i Livgarden anklaget for vold: Det var et voldsomt slag

Sergent var i chok, da han ifølge eget udsagn blev slået i ansigtet af tiltalt vagtholdsfører fra Livgarden
Vidnet blev ifølge eget udsagn ramt på venstre side af ansigtet og var meget tæt på at vælte ned på gulvet.
Vidnet blev ifølge eget udsagn ramt på venstre side af ansigtet og var meget tæt på at vælte ned på gulvet.
 Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Under en sergentmesse på Livgardens Kaserne i København i foråret 2020 var der god stemning, høj musik, og der blev indtaget alkohol.

Men lige pludselig ændrede stemningen sig, og folk blev mundlamme.

Sådan lyder en del af forklaringen fra en ansat i Forsvaret, som mandag er indkaldt som vidne i Københavns Byret i en straffesag mod en 42-årig tidligere vagtholdsfører i Den Kongelige Livgarde.

Vagtholdsføreren, der nægter sig skyldig, er tiltalt for i alt ti forhold. De vedrører både blufærdighedskrænkelse, fareforvoldelse, krænkelser af underordnede og vold.

Hans handlinger skulle ifølge Forsvarsministeriets Auditørkorps, der er anklagemyndighed i militærets straffesager, være et brud på både den militære og civile straffelov.

Vidnet forklarer i retten, at han sad for sig selv i baren på messen, da vagtholdsføreren pludselig greb fat om hans arm.

Herefter gik der omkring 30 sekunder, hvor der ikke blev talt, inden vagtholdsføreren slog sig selv med vidnets hånd.

Og så var det den tiltaltes tur til at gøre gengæld, lyder det.

Vagtholdsføreren siger således meget højt, at det nu var hans tur til at slå, nu hvor sergenten havde slået ham. Det siger sergenten fra vidneskranken.

Mens andre ser på, forsøger vidnet i omkring et minut at sige fra, men pludselig så han en hånd, der blev "trukket op i et meget voldsomt slag".

Vidnet blev ifølge eget udsagn ramt på venstre side af ansigtet og var meget tæt på at vælte ned på gulvet, da stolen, han sad på, ikke havde noget ryglæn.

- Jeg havde det meget underligt. Jeg vidste ikke, hvad jeg skulle sige eller gøre. Jeg var i chok, siger vidnet, som mener, at konfrontationen var ganske uprovokeret.

Dagen efter havde sergenten stadig så mange smerter i venstre side af ansigtet, at det var umuligt for ham at støtte sit ansigt på sin skulder, forklarer han.

Den tiltaltes forklaring af situationen er noget anderledes.

Vagtholdsføreren forklarer således, at han i baren griner og snakker med sergenten om, at det at give hinanden en lussing er blevet til en sportsgren.

Sergenten var meget interesseret i snakken, hvorfor tiltalte tog hans hånd og gav sig selv en lussing, mens de sad på hver deres barstol, lyder det.

Herefter erkender tiltalte, at han gør gengæld mod sergenten, men "det var ikke et vingeslag".

- Der er en klokke, og hvis man rammer den, skal man give en omgang, så den er man påpasselig med at ramme, siger vagtholdsføreren.

Den 42-årige tiltalte forklarer, at de tidligere på dagen havde været ude at køre gokart, hvor de havde fået nogle øl.

Tiltalte husker ikke, hvorvidt han var fuld, men vidnet forklarer i al fald, at han ikke havde deltaget i sociale arrangementer forud for messen, fordi han havde været på arbejde.

Sergenten havde desuden kun drukket en øl med en anden kollega i baren, fordi han skulle på arbejde dagen efter, fortæller han.

Forholdet om lussingen er blot et blandt flere i et anklageskrift fra anklagemyndigheden, hvor vagtholdsføreren sættes under anklage med påstand om fængselsstraf.

Han er tiltalt for ved flere lejligheder at have krænket nogens blufærdighed. Blandt andet skulle han have trukket en kvinde ind til sig, kysset hende og sagt: "Du vil jo gerne".

Herudover er vagtholdsføreren anklaget for i februar 2021 at have udsat en person for fare på Marinestation København, hvor han angiveligt kørte frem mod en person i et militært køretøj med en hastighed på 40 kilometer i timen.

Personen måtte springe til siden for ikke at blive ramt, lyder det i anklageskriftet.

Han er derudover tiltalt for i perioden fra september 2020 og til april året efter flere gange at have sendt pornografisk materiale, herunder billeder af sig selv, hvor han onanerede, til en kvindelig underordnet.

Der ventes at falde dom i sagen onsdag.

Sponsoreret indhold