Krimi15. september 2023

Kvinde taber sag mod Danske Bank

Kvinde har ikke haft krav på at modtage Danske Banks højeste indlånsrente på indekskonto, afgør Højesteret
Danske Bank står fredag som sejrherre i en sag om pristalsreguleret alderdomsopsparing mod en kvinde, der har sagsøgt banken.
Danske Bank står fredag som sejrherre i en sag om pristalsreguleret alderdomsopsparing mod en kvinde, der har sagsøgt banken.
 Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Danske Bank står fredag som sejrherre i en sag om pristalsreguleret alderdomsopsparing mod en kvinde, der har sagsøgt banken.

Højesteret har således afgjort, at Danske Bank ikke har været forpligtet til at sikre, at renten på kvindens indekskonto til enhver tid mindst skulle svare til den højeste rente, der blev tilskrevet bankens andre opsparingskonti.

Kvinden har krævet 385.000 kroner plus procesrenter i erstatning.

Finans Danmark har støttet banken.

ÆldreSagen har støttet kvinden, fordi foreningen særligt fra 2011 har fået en række henvendelser, som gik på, at ældre borgere ikke fik de penge udbetalt, som de troede, de skulle.

- Vi har med jævne mellemrum snakket om udfordringen, og vi ville gerne støtte kvinden, fordi mange af vores medlemmer har været omfattet af det her, siger Peter Skov, jurist i ÆldreSagen.

Kvinden indgik i 1971 en aftale om alderdomsopsparing med nu Danske Bank.

Med hensyn til rentetilskrivningen fremgik det af aftalen, at indekskontoen skulle forrentes med "bankens højeste indlånsrente".

Men udtrykket "bankens højeste indlånsrente" var ikke defineret nærmere.

Af den grund har Højesteret fastslået, at Danske Bank har været berettiget til som referencekonto for rentefastsættelsen på indekskonti at anvende Danske Indlån, der havde karakter af en almindelig konto uden særvilkår, lyder det.

En indekskonto er ellers en særlig pensionsordning med særlige renteforhold.

Sagen angik desuden, om kvinden havde krav på månedlige udbetalinger i ti år.

Af aftalen fremgik det i afsnittet om udbetaling, at efter kvindens fyldte 67. år skulle kontoens indestående udbetales i månedlige minimumsbeløb, og at udbetalingerne fortsatte, indtil kontoens indestående var opbrugt.

Det skulle ske, uanset om den faktiske udbetalingsperiode blev længere eller kortere end det aftalte på ti år.

Højesteret lægger til grund, at aftaleteksten var i overensstemmelse med gældende lovgivning, og at kvinden dermed ikke havde krav på udbetalinger i ti år, fordi kontoens indestående var opbrugt inden da.

Netop de ti år har fyldt lidt for meget hos flere borgere, fortæller Peter Skov.

- Alle har haft et fokus på, hvad løbetiden er, men man har i mindre grad haft fokus på de forbehold, som aftalen havde, siger Peter Skov.

- Vi opfatter det sådan, at den her problemstilling er endeligt afklaret. Det betyder, at man kun kan få udbetalinger, så længe der er penge på kontoen. Alt, hvad der ellers fremgår af aftalen, har en mindre betydning.

Østre Landsret nåede frem til samme afgørelse som Højesteret i november sidste år.

Sponsoreret indhold