Krimi7. januar 2021

Kurven skal nedad for at undgå katastrofen

Vi er langt fra målet med 2000 smittede dagligt, hvis vi skal undgå en spredning som i Storbritannien i februar
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/mega629674_001_0.jpg
 Foto: MEGA

Det daglige smittetal skal i løbet af de næste 40 dage et godt stykke ned under 1000, skriver pol.dk.

Ellers risikerer det at gå helt galt, og den nye hurtigt smittende britiske variant af coronavirus B.1.1.7. vil føre til en eksponentiel stigning i antal smittede i anden halvdel af februar og marts med en voldsom belastning af sygehuse som konsekvens.

Beregninger fra Statens Serum Institut tager afsæt i, at smittetallet 1. januar var 2.000 på grund af 80.000 coronaprøver, og lægger desuden til grund, at den nye variant vil dominere spredningen af coronavirus i Danmark fra midten af februar og frem, fordi den er 50 pct. mere smitsom end de varianter af coronavirus, som hidtil har spredt sig.

I praksis betyder det, at smittetallet skal mere end halveres.

- Vi ser det som en meget alvorlig situation, siger overlæge Tyra Grove Krause, konstitueret faglig direktør på Statens Serum Institut.

Hvis vi bevarer det nuværende smittetryk den kommende måneds tid, vil vi stå med tæt på en lodret smittekurve, der kan minde om det øverste stykke af en skateboardrampe. Det er den vi skal undgå, skriver Politiken.

"Vi forventer at se en kraftig vækst i det samlede smittetal i midten af februar, medmindre kontakttallet kommer under 0,8. Såfremt kontakttallet kan nedbringes til 0,85 i hele perioden, opnås en halvering af smittetallet, inden det igen begynder at stige kraftigt med eksponentiel vækst. Hvis kontakttallet kan nedbringes til 0,7 vil smittetallet falde betydeligt og uden eksponentiel vækst", skriver SSI et notat ifølge Politiken.

Sponsoreret indhold