Krimi20. april 2023

Krimiekspert Peer Kaae: Derfor er dna-beviset IKKE nok

Selv om det skulle vise sig, at der er et dna-match i Emilie Meng-sagen, er det ikke bevis nok, fortæller krimiekspert Peer Kaae
Emilie Meng forsvandt i juli 2016 på vej hjem fra byen. Hendes lig blev fundet juleaftensdag samme år. nbsp;
Emilie Meng forsvandt i juli 2016 på vej hjem fra byen. Hendes lig blev fundet juleaftensdag samme år.
 Foto: Ritzau Scanpix

Weekendens grusomme hændelse, hvor den blot 13-årige pige blev bortført på Vestsjælland, har sat lys på en anden uhyggelig sag: Det uopklarede drab på Emilie Meng.

For kan der være en sammenhæng – og ikke mindst: Kan der være tale om den samme gerningsmand?

Det vil politiet nu undersøge – men det bliver ikke nogen let opgave, fortæller krimiekspert Peer Kaae i SE og HØRs ugentlige podcast "Krimi med K".

Han har gennem adskillige år beskæftiget sig med nogle af Danmarkshistoriens mest opsigtsvækkende drabssager – deriblandt det uopklarede drab på 17-årige Emilie Meng, der forsvandt på Korsør Station efter en bytur i sommeren 2016.

Liget af den unge pige blev først fundet juleaftensdag samme år i en sø nær Borup.

Den 24. december 2016 blev den 17-årige Emilie Meng fundet død i en sø ved Borup på Sjælland. På et pressemøde dagen efter oplyste Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi, at Emilie har været udsat for en forbrydelse. 
Den 24. december 2016 blev den 17-årige Emilie Meng fundet død i en sø ved Borup på Sjælland. På et pressemøde dagen efter oplyste Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi, at Emilie har været udsat for en forbrydelse.
 Foto: Scanpix Denmark

Ifølge Peer Kaae er der ingen tvivl om, at efterforskerne nu vil undersøge en mulig sammenhæng mellem Emilie Meng-sagen og sagen om den bortførte 13-årige.

– Der er dels det geografiske område, forklarer Peer Kaae med hentydning til, at begge sager foregik i Korsør-området.

– Og så den modus, det er sket på. At en bil samler en ung pige op. Det har man også mistanke om i Emilie Meng-sagen. Der er altså mange lighedspunkter, der gør, at vi bliver nødt til at se på, om der er en sammenhæng, siger Peer Kaae.

Dna ikke nok

I forbindelse med Emilie Mengs drab meddelte politiet i 2021, at man havde indhentet dna fra 1450 personer – dog uden at finde et match.

Ifølge Peer Kaae betyder det altså, at politiet har fundet dna fra Emilie Mengs formodede gerningsmand.

Og derfor er det også nærliggende at tro, at den sigtede i sagen vil blive undersøgt for drabet på Emilie Meng.

Emilie Meng forsvandt i sommeren 2016. Hendes gerningsmand er stadig på fri fod. 
Emilie Meng forsvandt i sommeren 2016. Hendes gerningsmand er stadig på fri fod.
 Foto: Privat

Men skulle det vise sig, at der er et match, er sagen ikke opklaret, understreger Peer Kaae.

Dna er nemlig et “flyvsk” bevis, der ikke kan stå alene.

– Hvis jeg bare tager dig på skulderen, har du mit dna på dig resten af dagen. Og du kan sætte det videre rundt omkring. Derfor er det flyvsk, forklarer Peer Kaae, der altså understreger, at politiet får brug for flere konkrete beviser for at kunne opklare drabssagen.

– Men dna er kniven, der åbner muslingskallen, tilføjer han.

Det er også derfor, at offentligheden formentlig skal vente længe med at få at vide, hvis der er et eventuelt match. Politiet vil nemlig få brug for yderligere beviser.

Her er der dog andre oplagte spor at forfølge, mener Peer Kaae.

Blandt andet den lyse Huyndai i30, der blev fanget ved Korsør station den skæbnesvangre morgen, hvor Emilie Meng sidst blev set. Den sidste i sagen ejede netop en bil af den type og farve.

– Det kan være tilfældigt, men vi bliver nødt til at kigge på de ting, der binder sagerne sammen, siger Peer Kaae og tilføjer:

– Det er en kæmpe opgave, der venter politiet. Men den starter helt sikkert med dna-sporet, og så kører de ellers ned i detaljen, siger Peer Kaae.

Sponsoreret indhold