Krimi5. januar 2020

Kræftsyg og gravid kvinde tog ultimativ beslutning: Ofrede sit eget liv

En amerikansk kvinde takkede nej til kræftbehandling, da hun fandt ud af, at hun ved et lykketræf var blevet gravid. Hendes uselviske beslutning betød, at barnet overlevede, mens hun døde
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/skaermbillede_2020-01-05_kl._11.23.10.png
 (Foto: Privat/Joice)

En ung kvinde tog det ultimative valg, da hun fandt ud af, at hun ved et lykketræf var blevet gravid:

Amerikanske Elizabeth Joice sagde nej tak til sin livsnødvendige kræftbehandling for at være sikker på, at hendes ufødte baby ville overleve.

Beslutningen reddede datterens liv, men kvinden betalte selv den højeste pris: Hun døde selv kort tid efter af sin kræftsygdom.

I dag fortæller hendes enkemand Max, at den svære beslutning ikke var svær for Elizabeth at tage:

- At få børn var en af de mest vigtige ting for hende. Hun sagde, ”Hvis vi afbryder graviditeten, og det viser sig, at vi ikke kan få et barn igen, vil jeg blive knust”. Hun vidste, at det her kunne blive hendes eneste chance, fortæller Max til det amerikanske medie New York Post.

Elizabeth og Max fandt ud af, at de ventede sig i 2013 – og den glædelige nyhed var intet mindre end et mirakel for parret.

Lægerne havde nemlig fortalt Elizabeth, at hun nok ikke kunne blive gravid – årsagen var det hårde kræftforløb, som den amerikanske kvinde havde været igennem i årene forinden.

I september 2010 – da Elizabeth og Max havde været sammen i to år – fandt lægerne nemlig ud af, at Elizabeth havde kræft.

- Den dag lægerne ringede med resultatet, var også den dag, jeg friede til hende. Vi blev gift en måned senere, fortæller Max.

Elizabeth gennemgik fire opslidende kemoforløb, en operation samt endnu en omgang kemo for at komme kræften til livs.

I tre år var hun kræftfri, men døjede stadig med eftervirkningerne fra det hårde sygdomsforløb. Hun havde blandt andet fået at vide, at chancen for, at hun kunne blive gravid, var forsvindende lille.

Artiklen fortsætter under billedet...

https://imgix.seoghoer.dk/media/article/skaermbillede_2020-01-05_kl._11.23.10.png
 (Foto: Privat/Joice)

Elizabeths krop fik det gradvist værre, mens hun ventede sig. Foto: Privat/Joice

Men miraklet skete alligevel. I juni 2013 fandt parret ud af, at Elizabeth mod alle odds var blevet gravid.

- De sagde, at det ikke kunne ske, og så skete det, fortæller Max.

Men blot en måned senere fik Elizabeth en knusende besked fra lægerne: Kræften var vendt tilbage.

Elizabeth blev opereret, og kirurgen forsøgte at fjerne så meget som muligt af kræften.

Men da Elizabeth var gravid, kunne hun ikke få foretaget en MRI-scanning, ligesom lægerne også gjorde hende opmærksom på, at der var en stor risiko for hendes ufødte barn, hvis hun sagde ja til kemo.

Derfor var valget heller ikke svært at tage for Elizabeth. Hun takkede nej til kemobehandlingen og plantede i stedet et håb og en tro på, at hendes krop kunne klare og overleve graviditeten længe nok til, at både hun og babyen ville klare den.

”Der kommer aldrig noget i mit liv, som vil være mere fantastisk for mig at gøre end dette”, fortalte Elizabeth om sin graviditet.

Elizabeth havde termin 4. marts 2014, men kræften åd gradvist mere og mere af hende. I januar 2014 turde lægerne derfor ikke vente længere, og Elizabeth fik foretaget kejsersnit den 23. januar.

Heldigvis var hendes datter, lille Lily, sund og rask.

Artiklen fortsætter under billedet...

https://imgix.seoghoer.dk/skaermbillede_2020-01-05_kl._11.23.21.png
 (Foto: Privat/Joice)

Max og Elizabeth sammen med datteren Lily. Foto: Privat/Joice

Elizabeths tilstand blev dog hurtigt forværret – kræften spredte sig som en steppebrand i hendes krop. Tumorer invaderede hendes ene lunge, hjerte og mave, og det stod hurtigt klart, at hun ikke ville overleve.

- Vi sagde farvel til hinanden. Det var som taget ud af en film. Vi sad der og græd. Vi forsøgte at fortælle hinanden historier, at snakke om alle de fantastiske ting, fortæller Max.

- Liz kom hjem fire dage efter, Lily var født. Den ene nat hjemme var alt, vi fik, fortæller Max.

Dagen efter blev Elizabeth indlagt, og den 9. marts sov hun stille ind i sin hospitalsseng omgivet af sin familie. Elizabeth nåede at få lidt over to måneder med sin datter.

Elizabeth døde på heroisk vis – men lever på mange måder videre for og i sin datter, Lily.

Inden sin død optog Elizabeth flere små videoer af sig selv – videoer som nu hjælper lille Lily med at huske og lære, hvem hendes mor var.

Max føler også, at Elizabeth stadig er hos ham – han ser hende nemlig i datteren Lily:

- Hun minder virkelig om sin mor på så mange måder, fortæller Max.

Sponsoreret indhold