Krimi20. marts 2024 (opd. 20. marts 2024)

København får nu særskilt fixerum for kvinder

Særskilt fixerum for kvinder på værestedet Reden København skal være med til at sikre tryghed og redde liv
Kvinder skal fremover kunne føle sig trygge, når de fixer. 
Kvinder skal fremover kunne føle sig trygge, når de fixer.
 Foto: Scanpix Denmark

Udsatte kvinder, som er en del af stofscenen på Vesterbro i København, skal ikke længere udsættes for hensynsløse voldsepisoder og voldtægter.

Derfor har Københavns Borgerrepræsentation i forbindelse med årets overførselssag besluttet at bruge 3,8 millioner kroner på at bygge et stofindtagelsesrum, der er særskilt for kvinder.

Det skal bygges i år på værestedet Reden i København og vil forhåbentlig være med til at sikre øget tryghed og redde liv.

Sådan lyder det fra medlem af Borgerrepræsentationen Annika Smith (SF), som oprindeligt tog initiativ til forslaget sidste år.

- Et stofindtagelsesrum kun til kvinder vil bidrage til at skærme byens udsatte kvinder mod noget af den vold, som vi ved, at de i stigende grad udsættes for, siger hun.

Området omkring det store, kønsfælles stofindtagelsesrum H17 på Vesterbro er ofte kaotisk, og især de svageste kvinder frygter tyveri, overfald og seksuelle overgreb.

De får frataget deres penge og stoffer. Når de først har indtaget sidstnævnte og er påvirket, så er de ekstra udsatte, lyder det.

Politikeren tilføjer, at kvinder i stigende grad illegalt er begyndt at indtage stoffer på værestedet.

Det stiller medarbejderne i et dilemma, fordi de skal udstede karantæne til kvinderne og tvinge dem ud på gaden.

- Uden sundhedsfagligt uddannet hjælp i nærheden risikerer de at dø af en overdosis. De er nederst i stofscenens hierarki og har akut brug for beskyttelse, så der er alt at vinde, siger Annika Smith.

Selv om der er afsat penge til at bygge fixerummet, mangler man stadig at finde midler til driften.

Det er ambitionen, at partierne kan finde fælles fodslag, når budgettet for 2025 skal forhandles i september.

- Man skal selvfølgelig ikke bygge et stofoptagelsesrum, hvis man ikke har tænkt sig at afsætte penge til drift, så det kan komme til gavn for kvinderne, siger Annika Smith.

Ifølge hende har man sørget for at lave en løsning, der er så tæt på det, hvor kvinderne opholder sig i forvejen.

- Reden har med de fleste af de udsatte kvinder at gøre og kender kvinderne indgående. De kan derfor også nemmere få kvinderne i tale om afvænning. Så det er på Reden, at det vil gavne mest, siger Annika Smith.

Efter planen skal der være to kabiner, hvor der er mulighed for at indtage stoffer via injektion eller rygning.

Værestedet registrerede sidste år 26 voldtægter og 149 voldsepisoder blandt de omkring 300 kvinder, der benytter sig af Redens tilbud.

Sponsoreret indhold