Krimi17. juni 2021

Knastørt: Især ét sted er Sankthansbålet i fare

Flere steder i Danmark skal der falde en hel del regn, før der gives grønt lys til Sankthansbål
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/bb-50257_preview.jpg
 Foto: Helle Skram de Fries

Det er så knastørt, at der i år er fare for, at Sankthansbålet går op i røg.

Flere steder i landet skal der i hvert fald falde en hel del regn, hvis et afbrændingsforbud til på onsdag skal undgås. Især et sted i landet skal de virkelig bede til vejrguderne og danse den helt store regndans, hvis brandfareindekset skal nå at vende til Sankthansaften.

- Det ser skidt ud for bornholmerne. Det må jeg jo indrømme. De får ikke rigtig noget regn de kommende dage, så det er ikke helt godt, siger vagthavende meteorolog ved DMI Bolette Brødsgaard til SE og HØR.

Artiklen fortsætter under tweetet ...

- Men resten af landet kunne godt få noget regn. Om det så er nok, der må vi vente og se, fortsætter hun.

Afventer regnen

Om det ender med, at der kommer afbrændingsforbud i dele af Danmark, når der forhåbentligt skal synges "Midsommervisen" ved et stort bål på onsdag, bliver først afgjort på den anden side af weekenden.

- Mavefornemmelsen bliver afgjort på mandag, for der er vi tættere på. Vi har jo også respekt for, at der står nogen i den anden ende skal arrangere det, siger Bjarne Nigaard, sekretariatschef ved Danske Beredskaber, til SE og HØR.

Hos DMI vurderer den vagthavende meteorolog, at det ikke ser helt sort ud for alle de tørre områder. Men det er ikke helt sikkert, at der falder nok regn inden onsdag.

- Der er rimelige chancer for, at vi får noget nedbør inden Sankthans, så vi kan holde bål med en skumslukker ved siden af.

- I weekenden får vi nemlig et lille vejrskifte med køligere luft og større muligheder for regn og tordenbyger. Det betyder, at de fleste steder vil få noget regn, så jorden skulle blive mere våd, siger Bolette Brødsgaard.

Men selvom der efter mange dages tørke endelig er udsigt til 5-15 millimeter regn over weekenden, så kan regnen falde så lokalt, at mens en by måske får 20 millimeter, så kan nabobyen risikere ikke at få en dråbe.

Så selvom der er regn i sigte, så er det meget afgørende, hvor dråberne helt præcist lander, når det kommer til et muligt afbrændingsforbud.

Heksene skal sendes væk

Uanset om regnen får vandet jorden våd nok landet over eller ej, så vil sekretariatschefen ved Danske Beredskaber gerne garanterer, at der ikke er et landsdækkende afbrændingsforbud i sigte, ligesom det var tilfældet i sommeren 2018.

- Når det så er sagt, så er der nogle steder, hvor der skal komme en del vand. Og regnskyl kan være mange ting. Hurtig regn kan prelle af og ikke nå at blive suget ned i jorden, mens langsom regn kan fordampe, siger han.

Mest af alt håber Bjarne Nigaard, at alle danskere får mulighed for at holde Sankthansaften med bål.

- I år trænger vi alle til at sende heksene og dæmonerne væk. Derfor håber vi ikke på et forbud, siger han.

Hvis det ender med, at der bliver nedlagt lokale afbrændingsforbud, vanker der en bøde, hvis man trodser forbuddet og tænder op i et bål.

- Og måtte en glød bevæge sig det forkerte sted hen, så ligger ansvaret for de konsekvenser, det kan få, hos den, der har tændt ilden, lyder det fra Bjane Nigaard.

Sponsoreret indhold