Krimi26. maj 2022

Kirkemand anmeldt for sexovergreb

Domkirke i København melder en medarbejde til politiet, efter at avis har skrevet om mulige overgrebssager
Domkirke
Kirken er ramt af en alvorlig sag om mulige overgreb.
 Modelfoto: Colourbox

Vor Frue Kirke i København anmelder en ansat, der er fritaget for tjeneste, til politiet på baggrund af anklager rejst i Berlingske om overgreb i 1990'erne.

Det oplyser den københavnske domkirke i en pressemeddelelse.

Beslutningen er truffet på et menighedsrådsmøde onsdag aften. Her deltog 13 ud af rådets 15 medlemmer. De besluttede blandt andet at indlede en personalesag mod den pågældende medarbejder.

Kirken, der også kaldes Københavns domkirke, vil desuden intensivere sit arbejde med en handleplan mod seksuel chikane.

Beslutningerne er truffet, efter at Berlingske tidligere i maj har beskrevet, at en ansat i Vor Frue Kirke har beholdt sit job til trods for anklager om flere års overgreb mod et barn.

Overgrebene skulle være begået i 1990'erne. Barnet var 12-14 år.

Medie: Advaret før

Det er ikke første gang, kirken hører om beskyldningerne mod den pågældende mand.

I 2014 blev menighedsrådet advaret, skriver Berlingske. Og selv om biskoppen ikke førte sagen videre, valgte rådet dengang at politianmelde sagen,

På grund af sagens alder blev den ifølge Berlingske dog ikke taget op. Alligevel forsøger menighedsrådet sig igen med en anmeldelse.

I 2018 blev forældelsesfristen ophævet for sager om seksuelle krænkelser af børn. Dermed bliver sager om sådant ikke for gamle.

Før 2018 blev en sag forældet - og dermed blev det umuligt at retsforfølge eventuelle gerningsmænd - ti år efter, at barnet fyldte 18 år.

Foruden beskyldninger om overgreb på et barn er der også rettet anklager mod den ansatte for ved to lejligheder i 00'erne at have udvist grænseoverskridende eller seksuelt krænkende adfærd.

Her var det to yngre mænd, som ifølge avisen var målet for den kirkeansattes opmærksomhed.

Menighedsrådet oplyser i pressemeddelelsen, at kirken hilser samarbejdet med Kirkeministeriet - herunder en advokatundersøgelse - velkomment.

Og rådets medlemmer understreger, at kirken skal være et trygt sted at være.

- Det er vores inderlige håb, at det vigtige sociale, kulturelle og åndelige arbejde, som medarbejdere og frivillige i og omkring Vor Frue Kirke udøver, ikke lider skade, skriver kirken.

Fakta: Alt om sagen

Læs mere om sagen her:

* I 2014 fik biskoppen i domkirken samt kirkens menighedsråd advarsler om en mand, der var ansat i en ledende stilling i kirken. Han skulle have forgrebet sig på et 12-14-årigt barn i 90'erne.

* Biskoppen greb ikke ind, men menighedsrådet valgte at melde den pågældende mand til Københavns Politi på baggrund af anklagerne. Biskoppen har siden sagt, at han ville ønske, han havde reageret kraftigere dengang.

* Anmeldelsen skulle foruden overgrebsanklagen have omhandlet det, der er blevet beskrevet som en årelang optakt med blandt andet berøringer.

* Den ledende medarbejder var ifølge Berlingske til afhøring i sagen dengang, hvor han angiveligt var indforstået med dele af indholdet. Han sagde, at han havde opfattet hændelserne anderledes end den forurettede.

* Sagen faldt dengang for en forældelsesfrist i den daværende lovgivning. Fristen, der blev afskaffet i 2018, betød, at sager om børn, som havde været udsat for seksuelle overgreb, blev forældet, ti år efter at barnet var fyldt 18 år.

* 22. maj 2022 bringer Berlingske en artikel, hvor anonyme kilder i kirken udtrykker bekymring over, at manden stadig er ansat og har kontakt med unge i forbindelse med sin stilling.

* Her har avisen talt med to andre mænd, som siger, at den ansatte også har krænket dem, men at kirken ikke blev orienteret om de sager.

* Samme dato får sagen stor politisk opmærksomhed, og kirkeminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) går ind i sagen. Hun vil have undersøgt anklagerne samt biskoppens håndtering af sagen.

* Den ansatte bliver hjemsendt.

* 23. maj bliver det meldt ud, at advokatfirmaet Kromann Reumert i løbet af sommeren skal indsamle oplysninger i sagen og tale med tidligere og nuværende ansatte i kirken. Rapporten vil Kirkeministeriet så efter sommerferien bruge i en opfølgning.

* 26. maj oplyser menighedsrådet i Vor Frue Kirke i en pressemeddelelse, at det har holdt møde og besluttet at politianmelde den ansatte. Desuden vil kirken gå i dialog med ansatte, frivillige og præster om sagen og intensivere arbejdet med en handleplan mod seksuel chikane og krænkelser.

Kilder: Berlingske, Vor Frue Kirke i København.

Sponsoreret indhold