Krimi29. august 2019

Kidnappet af IS i 398 dage: Sådan har Daniel Rye det i dag

For seks år siden blev den danske fotograf Daniel Rye kidnappet og taget til fange af Islamisk Stat i Syrien. I 13 måneder sad den dengang 24-årige fotograf fanget, og undervejs blev han udsat for både fysisk og psykisk tortur. Nu fortæller han, hvordan det lykkedes ham at vende tilbage til livet efter sine prøvelser
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/20190201-130020-5_46mb.jpg
 (Foto: Ritzau Scanpix)

Det var meningen, at turen skulle vare tre dage. Det var hans debut som fotograf i et krigsramt land. Men den tre dage lange tur endte med at blive et 13 måneder langt mareridt.

I år er det er seks år siden, at den danske fotograf Daniel Rye blev kidnappet og taget til fange af Islamisk Stat, mens han var på reportagetur i Syrien.

I 13 måneder sad den dengang 24-årige Daniel fanget, før det til sidst lykkedes hans familie og venner – i dyb hemmelighed – at købe ham fri.

Artiklen fortsætter under billedet...

https://imgix.seoghoer.dk/storage_1/media/20151009-234357-4_27mb.jpg

Daniel Rye nåede kun at være i Syrien i få dage, før han blev taget til fange. Hans historie fortæller han blandt andet i sin bog "Ser du månen, Daniel" og i foredrag. Foto: Ritzau Scanpix

I dag arbejder Daniel Rye stadig som fotograf, og så giver han også foredrag i hele landet, hvor han fortæller om sine 398 dage som gidsel hos Islamisk Stat.

Åbenhed og ærlighed er nemlig Daniel Ryes måde at bearbejde sin traumatiske oplevelse på.

I et nyt interview med Euroman fortæller han:

- Jeg mener grundlæggende ikke, at man skal videre ovenpå traumatiske oplevelser som mine, jeg mener, at man skal lære at leve med det. Det er jo en del af dit liv. Jeg har aldrig lagt låg på min tid som gidsel, for den forsvinder ikke af at blive gjort til tabu, siger Daniel Rye i interviewet med Euroman og tilføjer:

Artiklen fortsætter under billedet...

https://imgix.seoghoer.dk/storage_1/media/2004147_serdumaanendaniel_poster-theatrical_dkposterfinal685x1015serdumaanendaniel_dan_screen.jpg

Daniel Ryes historie er nu blevet til en spillefilm, der har fået samme titel som bogen. Foto: Nordisk Film

- At gå åbent ud med min historie har været enormt befriende for mig, og dertil kommer, at jeg konstant har haft folk omkring mig, som jeg har kunnet bruge til at bearbejde mine oplevelser med. Både mens jeg blev holdt som gidsel og efterfølgende, for der var angre fanger, der blev frigivet før mig, som jeg altid har kunnet snakke med.

- Jeg synes, jeg har det godt, og jeg arbejder pt. koncentreret på at færdiggøre min nye fotobog om klimarelaterede flygtninge, der kommer til efteråret, siger han til Euroman.

Daniel Rye var bare 24 år, da han blev taget til fange af medlemmer af Islamisk Stat.

Artiklen fortsætter under billedet...

https://imgix.seoghoer.dk/storage_1/media/2004147_serdumaanendaniel_still_14-sdmd-credit-martin-dam-kristensen_dan-swe-nor-fin_print.jpg

Rollen som Daniel Rye spilles af Esben Smed. Foto: Nordisk Film

Han og andre fanger blev ført til byen Raqqa – kendt som Islamisk Stats højborg – hvor de i mange måneder blev holdt fanget under kummerlige forhold. De blev sultet og tæsket – og Islamisk Stat forlangte knap 15 millioner kroner for at frigive Daniel Rye.

Det store beløb oversteg, hvad de danske banker ville låne Daniel Ryes familie. Derfor indviede familien en snæver kreds af deres betroede i lokalsamfundet, der satte gang i en hemmelig indsamling.

Indsamlingen var ekstra besværlig, da offentligheden ikke måtte få kendskab til, at Daniel blev holdt fanget. Det kunne nemlig kompromittere hans sikkerhed – eller få løsesummen til at stige.

Efter 13 måneder havde familien indsamlet penge nok – og Daniel blev frigivet og genforenet med sin søster Anita, der tog imod ham sammen med en krisepsykolog ved grænsen mellem Tyrkiet og Syrien.

Herefter fløj de hjem til Give i Jylland, hvor Daniel langsomt begyndte at vende tilbage til hverdagen.

Artiklen fortsætter under billedet...

https://imgix.seoghoer.dk/storage_1/media/2004147_serdumaanendaniel_still_18-sdmd-credit-martin-dam-kristensen_dan-swe-nor-fin_print.jpg

En scene fra den nye film. I virkeligheden sad Daniel Rye fanget med amerikanske James Foley, der blev dræbt af islamisterne. Foleys historie bliver også fortalt i filmen, og i den forbindelse rejste Daniel Rye til USA for at tale med Foleys forældre. Foto: Nordisk Film

Året efter udgav han i samarbejde med journalisten Puk Damgaard sin historie i bogen ”Ser du månen, Daniel”. Om det siger Daniel i dag til Euroman:

- For mig handlede det først og fremmest om, at jeg følte, at jeg var låst fast i rollen som Daniel, der har været i Syrien. Jeg havde lidt en idé om, at folk havde et meget snævert billede af, hvem jeg var. Derfor var det naturligt for mig at udgive min historie i ”Ser du månen, Daniel”.

Artiklen fortsætter under billedet...

https://imgix.seoghoer.dk/storage_1/media/2004147_serdumaanendaniel_still_1-sdmd-credit-martin-dam-kristensen_dan-swe-nor-fin_print.jpg

Esben Smed og Daniel Rye har i forbindelse med den nye film talt meget sammen. Her ses Esben Smed i en scene fra filmen. Foto: Nordisk Film

- Jeg så det som en mulighed for at fortælle om mine bevæggrunde for at tage af sted, om hvem jeg var og om det, jeg har været igennem. Det er også derfor, at jeg holder foredrag, siger Daniel Rye i interviewet med Euroman og tilføjer:

- Det hele har været lidt en kamp for at genvinde den troværdighed, som jeg i kraft af min profession som dokumentartist er så afhængig af. Stille og roligt føler jeg også, at jeg har fået opbygget en troværdiged, som i hvert fald er større, end dengang jeg kom hjem fra Syrien. Nu er jeg der, hvor mit live er begyndt at køre på skinner igen, både personligt og professionelt, og jeg er så småt trådt ud i verden igen.

Sponsoreret indhold