Krimi22. december 2023

Kendt politistation lukkes: Tvunget i knæ af skimmelsvamp

Politiets Station City på Halmtorvet i København skulle efter planen flyttes til nye lokaler i 2025. Men nu fremrykkes flytningen med et år på grund af skader på taget og skimmelsvamp i bygningen
Flagstangen forsvinder snart helt sammen med politistationen på Halmtorvet i København. Her flages der på halv, efter betjent mistede livet i tjeneste i trafikuheld på Langebro i København.
Flagstangen forsvinder snart helt sammen med politistationen på Halmtorvet i København. Her flages der på halv, efter betjent mistede livet i tjeneste i trafikuheld på Langebro i København.
 Arkivfoto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

LÆS OGSÅ: Gemte sig halvnøgen i en busk

I snart tre årtier har Station City ligget i hjertet af et af Danmarks mest notoriske bykvarterer.

Den hovedstadskendte station slog for første gang dørene op på Halmtorvet på Vesterbro i 1994. Dengang under navnet Station 1.

Men nu er det slut. Københavns Politi fraflytter stationen, og det endda et år før planlagt.

- Der er opstået et akut behov, for der er blevet konstateret nogle store skader på bygningen, som skal renoveres med det samme, og som derfor vil gøre det svært for os at opretholde den vanlige drift, siger Jens Jespersen, ledende politiinspektør hos Københavns Politi, til TV 2 Kosmopol.

Politiinspektøren forklarer, at det drejer sig om skader på taget samt problemer med skimmelsvamp på flere af etagerne i bygningen.

- Teknologisk Institut har foretaget målinger, og det er derfor blevet klart for os for nogle uger siden, at skimmelsvampen i bygningen er mere udbredt end først antaget. Vi har også kollegaer, der har vist tegn på, at de har været udsat for skimmelsvamp. Derfor vil vi rigtig gerne hurtigt ud af bygningen, siger han.

Jens Jespersen håber derfor, at han og kollegaerne kan flytte ud i de nye lokaler på Rentemestervej i Nordvest inden udgangen af februar 2024.

Selvom betjentenes nuværende arbejdsplads bærer præg af tre årtiers brug – både hvad angår udstyr og lokaler - fortæller den ledende politiinspektør, at hans kollegaer kommer til at savne stationen.

- Der er jo noget kultur i væggene på godt og ondt. Når man har været et sted længe, så sidder en del af ens organisatoriske DNA i væggene.

- Så jeg kan da godt forstå, at mange er kede af at skulle rykke ud herfra. Men deres sundhed og sikkerhed vejer tungest, og derfor må vi som arbejdsgiver træffe beslutning om at rykke hurtigst muligt, siger han.

Han er dog ikke i tvivl om, at der også følger en masse fordele med flytningen.

- Vi får nogle rigtig gode lokaler med langt bedre faciliteter end her på Station City, siger Jens Jespersen.

Det er ikke kun politistationens fysiske rammer, der har forandret sig over de sidste tredive år. Det har den omgivende bydel også.

Politiinspektør Jens Jespersen forklarer til TV 2 Kosmopol, hvordan områdets beboersammensætning har ændret sig markant henover de sidste tre årtier. Mens der stadig eksisterer et miljø i området med stofmisbrug, præges kvarteret i dag i lige så høj grad af børnefamilier, specialbutikker og spisesteder.

Og det kan aflæses på kriminalitetsniveauet.

- Den generelle kriminalitetsbelastning er blevet en anden grundet den nye beboersammensætning. Der er selvfølgelig stadig udfordringer med narko, vold og berigelseskriminalitet.

- Men hvis du sammenligner med resten af landet, så er Vesterbro faktisk ikke særlig belastet, hvis man kigger på niveauet af kriminalitet i forhold til andelen af borgere, siger Jens Jespersen.

Københavns Politi forlader den ni etager høje bygning midt på Halmtorvet til fordel for en ny af slagsen på Rentemestervej i Københavns Nordvestkvarter.

Sponsoreret indhold