Krimi21. juni 2023

Kathleen Folbigg benådet efter 20 år: Sådan brugte hun sin første aften i frihed

Kathleen Folbigg blev kaldt Australiens værste kvindelige seriemoder - nu er hun benådet i en yderst spektakulær sag, som kostede hendes fire børn livet
Kathleen Folbigg blev kendt som Australiens værste kvindelige seriemorder. 
Kathleen Folbigg blev kendt som Australiens værste kvindelige seriemorder. Men er hun uskyldig? Det kan dansk forskning nu være med til at afgøre.
 Foto: Ritzau Scanpix

I 20 år har Kathleen Folbigg siddet bag tremmer for at have dræbt sine fire børn. I starten af juni blev den 55-årige kvinde benådet og løsladt.

Hun brugte sin første aften i friheden på at spise pizza og drikke kaffelikør med sin veninde.

"Hun sov for første gang i en rigtig seng, hun lavede en kop te med en rigtig tekande og rigtige skeer til at røre rundt med, det lyder måske rimelig fundamentalt, men hun er meget taknemmelig", sagde hendes ven efterfølgende til Sky News.

"Hun fortæller, at det er første gang, hun har sovet ordentligt i 20 år".

Kvinden, der har været kendt som Australiens værste kvindelige seriemorder, har altid insisteret på sin uskyld og holdt fast i, at børnene døde af naturlige årsager.

"Jeg har for evigt og vil for evigt tænke på mine børn, sørge over dem, og jeg savner og elsker dem meget højt".

Benådningen af kvinden kommer efter nye beviser fra blandt andet et forskerteam på Aalborg Universitet ledet af professor Michael Toft Overgaard.

De er blandt dem, der hævder, at der kan have været en naturlig årsag til børnenes død.

I 2003 blev den dengang 35-årige kvinde dømt for at have kvalt sine fire børn. Børnene døde uafhængigt af hinanden over et årti. De blev mellem 19 dage og 18 måneder.

Allerede i 2019 blev den danske forskergruppe kontaktet af en australsk støttegruppe. Her kom det frem, at børnene muligvis led af en genfejl og altså sandsynligvis er døde af hjertestop på grund af det.

- Den mutation, som døtrene bar rundt på, er lige så alvorlig som den mutation, der er fundet i andre børn, hvor deres børn er forklaret med mutationen, siger Michael Toft Overgaard.

Sønnerne, Caleb og Patrick, havde ikke arvet mutationen, men drengenes hælprøver viste, at de blandt andet bar på to andre sjældne mutationer. De sidder i et gen forbundet med epileptiske anfald.

I 2021 appellerede 90 internationale gen- og hjerteforskere til delstatens guvernør om at løslade Kathleen Folbigg.

Folbigg var bare 20 år, da hun giftede sig med Craig Folbigg. De to mødte hinanden i hendes hjemby i Newcastle.

Indenfor et år blev hun gravid med Caleb, som blev født i februar 1989. Han blev bare 19 dage. Året efter fik de endnu et barn, Patrick, Som døde efter otte måneder. To år senere døde Sarah 10 måneder gammel. Og i 1999 døde parrets fjerde og længst levende barn, Laura. Hun blev 18 måneder.

Politiets efterforskning tog sin begyndelse den dag Laura døde. Men først to år senere blev Kathleen Folbigg anholdt og sigtet.

På det tidspunkt var ægteskabet mellem Craig Og Kathleen gået i stykker. Og Craig arbejdede sammen med politiet i forsøget på at bygge en sag op imod ekskonen.

Han overbragte dagbøger til politiet, hvilket anklagemyndigheden argumenterede for, at de indholdt en mors aller dybeste tanker om hendes rolle i børnenes død.

På undersøgelserne af ligdele fandt man dengang ingen fysiske tegn på, at børnene var blevet kvalt, men uden nogen anden mulig grund var mistanken rettet mod Kathleen.

I 2003 blev hun dermed idømt 40 års fængsel.

Her satte dommeren ord Kathleens fortid i plejefamilier, fordi hendes far havde myrdet hendes mor, da Kathleen var bare 18 måneder gammel.

Sponsoreret indhold