Krimi6. maj 2021

Kæmpe kinesisk rumraket ude af kontrol: Kan risikere at styrte ned i New York

Raketten blev sendt op i sidste uge, men er nu kommet ud af kontrol, hvilket kan ende i en potentiel katastrofe
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/kinesiskraket.jpg
 Foto: China Daily/Reuters/Ritzau Scanpix

Rumobservatører i hele verden holder lige nu vejret, fordi en gigantisk kinesisk rumraket ser ud til snart at styrte ned på jorden.

Det skriver dr.dk.

I sidste uge sendte kineserne den 21 tons tunge Long March 5b raket op i rummet, men selvom opsendelsen var en succes, kan det nu ende helt galt.

Raketten ser ud til at bryde gennem atmosfæren, hvilket betyder, at dele af det enorme fartøj vil ramme jorden med omkring 1000 kilometer i timen.

- Når raketten på den måde er ude af kontrol, er det umuligt at forudsige, hvor den vil slå ned. Derfor kan man ikke forberede sig på det eller eventuelt evakuere nogle mennesker i tide. Det er en virkelig ubehagelig situation, og det må simpelthen bare ikke ske, siger John Leif Jørgensen fra DTU Space til dr.dk.

Rumraketten bevæger sig lige nu i en bane rundt om jorden mellem 41,5 grader syd til 41,5 grader nord, og det er på denne strækning, at raketten forventes at styrte ned.

Det betyder, at den eksempelvis kan styrte ned i storbyer som New York, Beijing og Rom.

Størstedelen af området er dog dækket af vand, så det mest sandsyndlige er, at den styrter i havet.

Det meste af raketten vil formentlig brænde op i atmosfæren, inden det rammer jorden. Men der vil være enorme dele af raketten på op til 200 kilo, der kan ramme jorden med over 1000 kilometer i timen, hvilket selvsagt vil være en katastrofe, hvis de rammer i en storby.

I europæiske rumprogrammer er det en regel, at man ikke må bruge materialer i raketter, der ikke brænder op i atmosfæren - men den regel følger kineserne ikke.

De kinesiske myndigheder har endnu ikke meldt noget ud om den vildfarne raket - det er derimod rumobservatører i USA og Tyskland, der har slået alarm.

Raketten skulle efter planen fragte et stort modul ud til Kinas rumstation.

Sponsoreret indhold