Krimi 23. september 2021

Jackie Navarro inden retssag: -Jeg har ikke snydt nogen

Den celebre forsidefrue nægter sig skyldig og håber på at blive hørt i retten
Foto: Kaspar Wenstrup

Jackie Navarro er havnet i en møgsag.

Den populære forsidefrue, der er mor til fire, er blevet hevet i retten af Nordsjællands Politi. Her er hun tiltalt for at have overtrådt markedsføringsloven hele syv gange i 2017 og 2018.

- Jeg er ret overrasket over, at sagen verserer mod mig, og jeg synes selvfølgelig ikke, at det er rart med tiltalen.

- Særligt når man tænker på, at det er noget som ligger helt tilbage i 2017 og 2018, skriver influenceren, der har over 150.000 følgere på Instagram, til SE og HØR i en mail.

SE og HØR forsøgte at få et interview med Jackie Navarro, men det har hun ikke ønsket. I stedet har hun sendt SE og HØR en mail, hvor hun svarer på enkelte spørgsmål.

Forsidefruen er tiltalt efter markedsføringslovens §6 stk. 4. Hele syv gange var hendes opslag på Instagram eller indlæg på hendes personlige blog ikke ordentlig deklareret, mener Forbrugerombudsmanden.

Artiklen fortsætter under billedet.

(Foto: Kaspar Wenstrup)

Forsidefruerne fra venstre Amalie Szighety, Karina von d´Ahé, Janni Ree, Jackie Navarro og Gunnvør Dalsgaard. Foto: Kaspar Wenstrup

Reklamer for botox og tøj

SE og HØR har fået aktindsigt i sagens anklageskrift, hvor det fremgår, at 35-årige Jackie Navarro har glemt at gøre sine mange tusinde følgere opmærksomme på, når hun reklamerede for tøjmærker, smykker eller botox. 

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Det er Forbrugerombudsmanden og Nordsjællands Politi, der undersøgt hendes personlige blog og sociale profiler for en tydelige markering af reklame.

- Jeg føler ikke, at jeg er blevet hørt ordentligt i sagen. Derfor håber jeg på, at jeg får muligheden for det under retssagen.

- Jeg har ikke snydt nogen og har heller ikke ændret praksis. Hvis der er tale om reklame har jeg selvfølgelig søgt af følge de anbefalinger, som har været tilgængelige på daværende tidspunkt, skriver den tv-darling videre.

DET SIGER LOVEN OM SKJULT REKLAME

Skjult reklame er forbudt ifølge markedsføringslovens paragraf 6, stk. 4.

Det skal derfor være tydeligt for modtageren, hvis der er kommercielle interesser bag en omtale.

Det gælder, uanset på hvilket medie reklamen bliver vist, for eksempel i trykte medier, som aviser og blade, eller på internettet, og uanset hvem reklamen retter sig til.

Børn og unge er mere godtroende end voksne og har ikke de samme erfaringer som voksne med at gennemskue, om der er kommercielle interesser bag et budskab.

Derfor skal virksomheder, der markedsfører sig over for børn og unge være ekstra opmærksomme på, om reklamen er tydeligt markeret, så målgruppen kan forstå, at det er reklame.

Kilde: Forbrugerombudsmanden

Stor undersøgelse i 2019

Specialkonsulent ved Forbrugerombudsmanden Marie Asmussen fortæller til SE og HØR, at influenterne, der skal i retten, blev orienteret i 2019.

- I 2019 undersøgte 27 influenter på den baggrund valgte vi at politianmelde fire. Men der var også en del, som vi valgte at informere om reglerne.

- Hvis en person reklamerer for en virksomhed eller et produkt skal det være klart og gennemskueligt. Det skal det, fordi hvis det ikke er klart og gennemskueligt, så kan forbrugeren blive vildledt til at tro, at det er personens egen personlige anbefaling uden, der er noget kommercielt bag, siger specialkonsulenten.

Det er ikke fair

Forbrugerombudsmanden har flere gange lavet store kampagner og afholdt seminarer for danske influenter, hvor de kunne få information om markedsføringsloven.

I tv-programmet "Forsidefruer" har Jackie Navarro sammen med Tina Lund opsøgt en advokat for at få styr på reglerne. Alligevel er føler den 35-årige kendis ikke, at der var tale om reklame.

- Men har der ikke været tale om reklame, synes jeg ikke det er fair, at jeg alligevel skal markere det som reklame, skriver hun.

Forsidefruen skriver videre, at hun ikke ønsker at gå i detaljer med sagen, da den verserer i retten. Men der er en god grund til, at hun ikke har betalt bøden fra politiet.

Retssagen skal efter planen starte fredag. Den er allerede blevet udskudt en gang. Tilbage i april blev sagen udskudt på grund af, at Jackie Navarros advokat var i corona-karantæne.

 

SE og HØR forsøgte at få et interview med Jackie Navarro, men det har hun ikke ønsket. I stedet har hun sendt SE og HØR en mail, hvor hun svarer på enkelte spørgsmål.

Sponsoreret indhold