Krimi21. december 2023

Indsmuglede mere end et ton kokain: Idømt den maksimale straf

"Den skaldede", hovedmand i Goldfinger-sagen, levede under falsk navn på Amager. Får lovens strengeste straf

I narkosagen Goldfinger idømmes en albansk mand af Østre Landsret torsdag lovens maksimale straf. Gennem en årrække indsmuglede han mere end et ton kokain til Danmark og Sverige.

Den 45-årige mand boede under falsk identitet i Kastrup på Amager, men var fra 2012 og frem til anholdelsen i 2019 dybt involveret i grov narkokriminalitet.

Sokol Krasnici, hvis virkelige navn er Jetmir Kastrati, straffes med fængsel i 19 år og fire måneder. Loftet er 20 år. Landsretten har i regnestykket taget hensyn til en tidligere norsk dom på otte måneder.

Øgenavnet er "Den Skaldede". Men i det albanske medie Politiko blev han i foråret omtalt som "Kongen af kokain i de nordiske lande".

Det skyldes en dom på fængsel i ni år afsagt af en domstol i Tirana, uden at han var til stede. Den handlede om blandt andet hvidvask af millioner fra den illegale forretning, som blev investeret i en kyllingefarm, ferielejligheder og andet.

Lægges den albanske, den norske og den danske dom sammen, står der altså 29 år på bundlinjen. Stående i sin hvide striktrøje råber han noget efter sin forsvarer, da retsmødet er ovre.

Også ni andre mænd med albansk baggrund idømmes langvarige straffe fra fængsel i 12 år og op til 19 år. "Princi", "Qero", "Kuksi" og "Bjondi" er blandt kaldenavnene, og flere er i familie.

Der er tale om et af de mest professionelle kriminelle setup, der hidtil er set, lyder det fra den ene af de tre anklagere, specialanklager Lasse Biehl.

- Netværket har blandt andet anvendt falske identiteter, krypterede telefoner, ombyggede smuglerbiler og hemmelige laboratorier i Storkøbenhavn, konstaterer han i en pressemeddelelse.

Nordhavn i København genlød op til domsafsigelsen sidst på eftermiddagen af hylende sirener fra de politibiler, som med høj fart bragte de tiltalte frem fra forskellige arresthuse til landsrettens bygning.

Det er første gang, at Østre Landsret sprænger den normale strafferamme i narkosager på fængsel i 16 år. Det oplyser en anden anklager, specialanklager Annika Jensen.

I alt seks mænd dømmes efter bestemmelsen om særdeles skærpende omstændigheder.

Ervin Pelinku, Nikardo Preka og Defrim Beck har hver fået 18 år. Sidstnævnte drev en restaurant i Malmø. 19 år gives til Eri Pelinku, mens 17 år er resultatet for Armando Docaj.

Smuglerierne foregik som nævnt i specialbyggede biler. To chauffører var Murat Lipovia og Hasan Murati, der straffes med 15 og 16 år. Murati kørte i alt 31 smuglerture i 2018 og 2019, fastslår retten.

En tidligere embedsmand i Forsvars- og Miljøministeriet i Tirana, Ylber Troci, idømmes fængsel i 14 år. Samme straf er givet til Kejdi Beqiri.

Torsdagens dom handler også om tre mænd, der vekslede i alt 35 millioner sorte kroner.

I deres souvenirbutikker i det indre København stod to af dem for den særlige servicevirksomhed overfor Sokol Krasnici og andre topfolk i narkoorganisationen. Den tredje, der er svensk statsborger, pendlede over Øresund for at få vekslet kroner til euro i Polen.

Disse tre mænd, Ali Hadi Ali Al-Hashimi, Kusat Huasain Al-Hashimi samt Heyder Al Awadi, er hver idømt fængsel i fem år for hæleri. Landsretten vil ikke skrive under på anklagemyndighedens påstand om, at de medvirkede til kokainsmuglerierne.

I alt er der givet en straf på fængsel i 183 år og fire måneder.

Sponsoreret indhold