Krimi27. september 2021

Indien vil have dansker udleveret: Lægger pres på Mette og Jeppe

Da Indiens udenrigsminister var på besøg i Danmark i begyndelsen af september, blev et gammelt stridspunkt om den flygtede Niels Holck taget op
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/mette_jeppe.jpg
 Foto: Mads Nissen/Ritzau Scanpix

Da Indiens udenrigsminister var på besøg i Danmark i starten af september, blev gammelt stridspunkt taget op.

Indere presser på

Selv om temaet for den indiske udenrigsminister, Subrahmanyam Jaishankar, var udvikling af bæredygtig teknologi, blev den omstridte udleveringssag om Niels Holck taget op af den indiske delegation. Det viser et folketingssvar.

Niels Holck var i 1995 med til at levere våben til en oprørsgruppe i Vestbengalen i det nordøstlige Indien. Indien har i årtier ønsket ham udleveret, men det er ikke sket.

- På mit møde med den indiske udenrigsminister i forbindelse med dennes officielle besøg i Danmark den 4. til 5. september 2021 bragte man fra indisk side udleveringssagen op og udtrykte håb om fremdrift i det separate juridiske spor, skriver udenrigsminister Jeppe Kofod (S) i folketingssvaret.

Artiklen fortsætter under billedet...

https://imgix.seoghoer.dk/20161216-190448-a_20mb.jpg
 Foto: Keld Navntoft/Ritzau Scanpix

Selvom Niels Holck har rettens ord for, at han ikke skal udleveres, er sagen politisk slet ikke slut. Foto: Keld Navntoft/Ritzau Scanpix

Bag om sagen

Niels Holck har været et stort stridspunkt mellem Danmark og Indien. I 2011 satte Østre Landsret foden ned og afviste, at Danmark kan udlevere ham til Indien.

Det skete på grund af tilstanden i de indiske fængsler og det faktum, at landet ikke har underskrevet FN's konvention mod tortur. Den afgørelse førte til en større diplomatisk krise mellem Danmark og Indien.

I 2018 begyndte dog forhandlinger mellem Danmark og Indien, der skulle gøre det muligt at udlevere Niels Holck. Og Politiken kunne fortælle, at indiske myndigheder havde været til møde i Danmark om sagen.

Og i 2020 skrev Jyllands-Posten, at arbejdet fortsatte. Ifølge avisen overvejede man, om Niels Holck kunne placeres i et særligt "safe-house" i Indien, hvor man kan garantere humane forhold.

Historien kom frem lige som, at Danmark annoncerede et grønt, strategisk partnerskab med Indien. Derfor blev der spekuleret i, om Danmark var i gang med at strække sig langt for at udlevere Niels Holck for at sikre handel med Indien.

Trods dom: Sagen behandles stadig

I folketingssvaret skriver Jeppe Kofod, at sagen bliver behandlet af de relevante myndigheder.

- Jeg oplyste på mødet over for den indiske udenrigsminister, at sagen er under behandling hos Rigsadvokaten, og at der pågår en dialog med relevante indiske myndigheder, skriver udenrigsministeren.

Sponsoreret indhold