Krimi15. marts 2024 (opd. 15. marts 2024)

Imam-sagen: Socialt bedrageri får politikere til at reagere

Sagen om Oussama El-Saadi's sociale bedrageri vækker opsigt. Politikere fra flere fløje kræver bedre overvågning af ydelser og hårdere konsekvenser for svindel. Aarhus Kommune har allerede hentet millioner hjem gennem kontrol
Oussama El Saadi, der er en omstridt imam fra Aarhus, mener, at dommen over ham er "fyldt med fejl" og har anket den.
Oussama El Saadi, der er en omstridt imam fra Aarhus, mener, at dommen over ham er "fyldt med fejl" og har anket den.
 Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix

Flere aarhusianske byrådspolitikere vil nu have undersøgt, hvordan der kan dæmmes op for, at borgere kan få udbetalt sociale ydelser, som de ikke er berettiget til.

Det sker, efter den kendte imam fra Grimhøjmoskeen Oussama El-Saadi i onsdags fik en betinget dom på 15 måneders fængsel for uberettiget at have fået udbetalt over 700.000 kroner.

Oussama El-Saadi og hans kusine havde registreret, at de boede hver for sig og altså levede som enlige forsørgere. PÅ den måde lykkedes det dem ifølge anklageren uberettiget at få udbetalt minimum 738.000 kroner i offentlig støtte i form af ordinært og ekstra børnetilskud, besparelse ved økonomisk friplads, boligstøtte og førtidspension.

På baggrund af sagen vil både Danmarksdemokraterne, Socialdemokratiet og Venstre nu have undersøgt omfanget af den type sager, og hvad kommunen kan gøre for at forhindre den slags svindel.

- Det, vi hører på rygte-basis, er jo, at der faktisk er flere eksempler på, at der er mennesker, der snyder kommunen. Når vi møder det, skal vi lukke kassen i og om nødvendigt melde det til politiet. Det, synes jeg, vi er alt for langsomme til, siger Venstres gruppeformand Gert Bjerregaard til TV2 Østjylland.

Han er med egne ord rystet og chokeret over sagen og det faktum, at det har kunnet stå på gennem flere år, før det blev opdaget.

- For det første skal vi finde ud af, hvorfor det er gået så galt, hvorfor smækkede kommunen ikke kassen i langt tidligere, og hvorfor har man ikke anmeldt imamen langt tidligere. Det har vi brug for at få svar på, og så tror jeg kun, det er toppen af isbjerget, siger Gert Bjerregaard.

Også Danmarksdemokraternes Jakob Søgaard Clausen mener, der skal øget fokus på socialt bedrageri.

- Vi kan se, at der bliver svindlet, og det er nogle ret store beløb, der er tale om, og vi hører fra kilder, at det er udbredt i de udsatte boligområder. Vi skal ikke finde os i, at folk på offentlige ydelser svindler med det. Vi bliver nødt til at sætte hårdt ind og få dannet os et overblik over omfanget, siger han og påpeger, at der er hårdt brug for pengene andre steder.

- Vi står overfor omfattende besparelser på folkeskolerne i Aarhus, så det er hver en krone, der tæller i vores budget. Så skal vi ikke acceptere, at der er nogen på offentlig forsørgelse, der får penge, som de ikke er berettiget til.

Hos Socialdemokraterne har man også bidt mærke i sagen, og ifølge Anders Winnerskjold rækker konsekvenserne langt ud over det økonomiske aspekt.

- Det er dybt, dybt problematisk med den form for socialt bedrageri og undergravende i forhold til den tillid, vi skal have til hinanden, siger han.

Anders Winnerskjold mener, at sagen bør føre til øget kontrol på området.

- Jeg tror, der er et fortsat potentiale i at øge kontrollen, og det har tidligere vist sig, når vi har øget kontrollen, så er pengene typisk kommet hjem, så jeg vil meget gerne gå til grænsen af, hvad vi kan her, siger han.

Det er Kultur og Borgerservice, der står for at inddrive pengene for Aarhus Kommune. Her har man i 2023 haft 1213 sager, som har givet 16,2 millioner kroner i kommunekassen.

Derfor har rådmand for Kultur og Borgerservice Rabih Azad-Ahmad svært ved at se, hvad man kan gøre mere.

- Vi har intensiveret kontrollen i forhold til social snyd, og der er ingen tvivl om, at vi vil gå så langt, som lovgivningen giver mulighed for. Men der er en del ting, vi ikke må som kommune. Vi må for eksempel ikke efterforske sagerne, vi kan ikke ransage hos folk. Men det vi kan gøre, det gør vi, siger Rabih Azad-Ahmad og påpeger, at den aktuelle sag netop er kommet frem som et resultat af kontrollen på området.

Oussama El-Saadi har meddelt, at han vil anke dommen for socialt bedrageri og forsikringssvindel til landsretten.

- Jeg synes, at den sag er fuld af fejl. Det er uretfærdigt, og der er masser af ting, som ikke hænger sammen. Der er ikke noget bevis eller noget, men det vil jeg først tale mere om, når vi er færdige med hele sagen, udtalte Oussama El-Saadi torsdag til B.T.

Sponsoreret indhold