Krimi7. september 2023

Hypnosemordet i København: - Jeg gjorde det, men er uskyldig

I efterkrigstiden oplevede Danmark en af de mest bizarre røveri- og drabssager i landets historie, der mest lyder som taget ud af en Hollywood-film
Landmandsbankens fillial på Nørrebrogade blev 29. marts 1951 udsat for et væbnet røveri, hvor to bankansatte mistede livet. Det skulle udvikle sig til at blive en af Danmarkshistoriens vildeste kriminalsager.
Landmandsbankens fillial på Nørrebrogade blev 29. marts 1951 udsat for et væbnet røveri, hvor to bankansatte mistede livet. Det skulle udvikle sig til at blive en af Danmarkshistoriens vildeste kriminalsager.
 Foto: Politi

Datoen er 29. marts 1951, og klokken har netop ramt 10.45.

Bevæbnet med en pistol går 28-årige Palle Wischmann Hardrup går ind i Landmandsbankens Filial på Nørrebrogade i København.

Da den tidligere nazist og dømte landsforrædder forlader banken kort tid efter, har to bankansatte mistet livet, og Palle cykler febrilsk fra stedet.

Flugten varer dog ikke længe, og så sidder Palle Hardrup endnu engang som omdrejningspunkt i en alvorlig straffesag - denne gange for væbnet røveri og dobbeltmord - men det tidligere medlem af Hipokorpset har en vild historie:

Han påstår, at han er blevet hypnotiseret til at begå det voldsomme røveri og dobbeltdrab.

I denne uges podcast i "Krimi med Kaae", tager SE og HØR's krimiekspert dig med ind i en vanvittig sag, der siden er gået i historiebøgerne - Palle Hardrup er nemlig den eneste, som er blevet dømt for at have begået en kriminel handling under hypnose:

- Jeg gjorde det, men jeg er ikke skyldig. Han drev mig ind i sindssygen, udtaler Palle Hardrup under retssagen ved Østre Landsret i 1954.

Hypnosemordene, dobbeltmord begået i marts 1951 ved nedskydning af to bankansatte under et mislykket røveri i en bank på Nørrebro i København. Drabsmanden, Palle Hardrup, hævdede at være blevet hypnotiseret til at begå forbrydelsen af sin tidligere medfange Bjørn Schouw Nielsen. Her ses Palle Hardrup
Palle Hardrup (senere Palle Wischmann) blev i 1954 dømt til anbringelse på psykopatanstalten i Herstedvester i Albertslund for røveri og dobbeltdrab begået i 1951. Han blev dog benådet og løsladt i 1967 - han døde af naturlige årsager i 2012.
 Foto: Kurt Nielsen/Ritzau Scanpix

Horsens Statsfængsel og hypnose

Årene inden det voldsomme røveri har Palle Hardrup brugt på at sidde i Horsens Statsfængsel, dømt for landsforrædderi begået under 2. verdenskrig.

Det har han i selskab med en anden nazist: Bjørn Schouw Nielsen.

De to mænd skal igennem de næste fire års afsoning, dette påtrods af en dom på 14 års fængsel til hver, blive særdeles tætte - særligt igennem det "okulte".

De to landsforræddere får nemlig lov til bo sammen i Horsens Statsfængsels celle 303, og det skal blive starten på en af de mest omtalte kriminalhistorier i efterkrigstiden.

ILLUSTRERET TIDENDE 7/97: Bjørn Schouw Nielsen beskyldtes for at have hypnotiseret Palle Hardrup til at røve Landmandsbankens Nørrebroafdeling.
Bjørn Schouw Nielsen blev i 1954 idømt fængsel på livstid for at have hypnotiseret og tilskyndet Palle Hardrup til at begå røveri og dobbeltmord i 1951. Bjørn Nielsen afsonede flere år det historiske Vridsløselille Statsfængsel.
 Foto: Nordfoto/Ritzau Scanpix

Mærkværdig retssag

Bankrøveriet og mordene var i den grad i mediernes søgelys, og den efterfølgende retssag blev ikke mindre voldsom og absurd end selve gerningen.

Efterforskningen, hvor der blandt andet bruges et medicinsk sandhedsserum, ender med at handle om skytsånde, hypnose og en absurd frygt for Bjørn Schouw Nielsen, der eftersigende kunne sætte folk i trance med sit glatte ansigt.

Bjørn Nielsen endte med at blive idømt livsvarig fængsel for en forbrydelse, som Palle Hardrup uden tvivl stod bag - men spørgsmålet er, om det virkelig foregik under hypnose - samtidig blev Hardrup nemlig selv dømt til anbringelse på en forvaringsanstalt for psykopater.

Kilde: Bogen "Dybeste mørke skjuler mit ansigt" af Søren Baastrup

Hypnosemordet "Forbrydelse betaler sig ikke"

Sponsoreret indhold