Krimi23. marts 2021

Hvis alt går efter planen: Her genåbner Danmark

Der hersker en vis usikkerhed omkring den endelige dato, men det er muligt at sjusse sig frem til, hvornår Danmark står over for den helt store genåbning
For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Den store genåbningsplan er klar, og særligt én milepæl er afgørende for genåbningen af Danmark.

Når de ældste og sårbare borgere samt borgere over 50 år, der ønsker at blive vaccineret mod coronavirus, alle har fået første stik, vil risikoen for dødsfald og overbelastning af sundhedsvæsenet være faldet markant - og her kan samfundet mere eller mindre åbne helt op igen.

Hvornår det magiske øjeblik sker, er ikke beskrevet i selve rammeaftalen, der blev offentliggjort sent mandag aften.

Det er dog muligt at gisne omkring, hvornår det sker, men det er vigtigt at have med, at der stadig er en del usikkerheder i luften.

Vaccinationskalenderen

Helt konkret er det faktisk muligt at kigge i vaccinationskalenderen og se, hvornår alle sårbare, ældre og folk på 50+ efter planen er blevet tilbudt vaccinen mod coronavirus.

Det er den gruppe, der hedder "10 c/Borgere: 50-54 år", som man skal ind og nærstudere i planen.

Går planen som smurt fra nu af, så bliver denne målgruppe tilbudt første stik fra uge 16, og alle i målgruppen skulle have fået tilbuddet om første stik i den første uge af maj - uge 18.

https://imgix.seoghoer.dk/vaccinationskalender_19._marts.png
 Foto: Sundhedsstyrelsen

Sådan ser vaccinationskalenderen ud, der senest blev opdateret 19. marts. Se større version her. (Foto: Sundhedsstyrelsen)

Altså vil Danmark mere eller mindre kunne genåbnes helt fra begyndelsen af maj.

Det er for nu vigtigt at understrege, at vaccinationskalenderen er delt op efter gennemførte, planlagte og forventede vacciner, og denne målgruppes vaccinationer er stadig ikke endeligt planlagt.

Usikkerheder

Et ord, man skal hæfte sig ved, når man ser nærmere på vaccinationskalenderen, er "prognose".

SE og HØR har spurgt Sundhedsstyrelsen, hvilke usikkerheder der er i spil, i forhold til at planen eventuelt ændret.

Til det svarer styrelsen på mail, at vaccinationskalenderen opdateres cirka en gang om ugen, og at der er tale om prognoser, da der blandt andet kan ske udsving i, hvor mange vacciner, der sendes til Danmark.

Så prognosen er altså kun et skøn, og hvis en vaccineproducent pludselig sender væsentlig færre vacciner, bliver styrelsen nødt til at rykke milepælene. Omvendt kan der også ske opjusteringer, og så kan vaccinationerne gå endnu hurtigere end planlagt.

AstraZeneca-vaccinen

Som vaccinationskalenderen ser ud lige nu, så er AstraZeneca-vaccinen med i planen. Det er den, selvom de danske myndigheder har besluttet at pause vaccinationerne med netop denne vacine.

Indtil videre holder Danmark pause fra den svensk-britiske vaccine indtil 25. marts.

I en Facebook-live fortæller Sundhedsstyrelsens Søren Brostrøm, at det kan få betydning for vaccineplanen, hvis det ender med, at Danmark helt dropper vaccinen.

Sundhedsstyrelsen svarer på spørgsmål om AstraZeneca-vaccinen. Artiklen fortsætter under opslaget ...

- Vælger vi at forlænge vi pausen et par uger, har det ikke den kæmpestore betydning, fordi vi gemmer vaccinerne i køleskabet. Hvis vi så genoptager, kan vi meget hurtigt få brugt de vacciner, vi har stående.

- Men ender det med, at vi helt tager AstraZeneca ud af programmet, vil det betyde noget i stil med, at de milepæle, vi snakker om ift. hvornår alle over 65 eller over 50 år får første stik, rykker et par uger, siger han.

I det tilfælde kan milepælen muligvis rykkes ind i juni, lyder det fra Søren Brostrøm.

Vaccinen blev sat på pause 11. marts på grund af alvorlige indberetninger om blodpropper.

Når milepælen er nået

Når de ældste og sårbare samt borgere over 50 år har fået det første stik skal der igen kigges på restriktionerne.

I planen lyder forventningen, at Danmark ikke åbner 100 procent op, når milepælen er nået, da der forventeligt stadig vil være restriktioner i forhold til arrangementer med risiko for superspredning. I planen nævnes større arrangementer, natteliv, rejserestriktioner og generelle smitteforebyggende tiltag.

Men når milepælen er nået, skal der på den baggrund vurderes, om natteliv eller dele af nattelivet kan genåbne.

"Herunder vurderes også de begrænsede åbningstider for serveringssteder samt forbuddet mod salg af alkohol mellem kl. 22-05. Epidemikommissionen skal ligeledes komme med anbefalinger til hvilke krav, restriktioner, smitteforebyggende tiltag mv. der bør gælde", står der i planen.

Der arbejdes for at lukke op for rejser med coronapas.

Sponsoreret indhold