Krimi2. februar 2024 (opd. 2. februar 2024)

Hvidvask-sag: Kvinde idømmes den hårdest mulige straf

En danskrussisk kvinde skal nu i fængsel i ni år

En danskrussisk kvinde idømmes fredag af Københavns Byret den hårdest mulige straf i en sag om hvidvask af milliarder af kroner.

Dommen på fængsel i ni år til Irene Ellert er samtidig retshistorisk. Det er den længste straf i en sag om økonomisk kriminalitet nogensinde.

Irene Ellert findes skyldig i medvirken til forsøg på hvidvask af omkring 26 milliarder kroner. Desuden konfiskeres 2,6 millioner kroner, som hun tjente på sin kriminalitet.

I København ledede hun en servicevirksomhed, som stiftede og administrerede kommanditselskaber, der var ejet af blandt andre russiske rigmænd.

Fælles for dem var, at de sendte enorme beløb gennem Danske Banks filial i Estland.

Men de danske selskaber med navne som Frisk Handel, Lukoje Trading og Ambrella var tomme skaller uden reelle aktiviteter, mener byretten.

I serviceselskaberne Cph Consulting og Dan Consulting var der tale om organiseret kriminalitet, fastslår domsmandsretten. Den juridiske dommer og de to lægdommere er enige om resultatet efter godt to måneders votering.

Efter en kort samtale med sin forsvarer beslutter kvinden at anke til Østre Landsret.

- Processen skal gå om i byretten, lyder det fra advokat Christian Kirk Zøllner efter de godt 40 retsmøder. I øvrigt kræver han, der tidligere har betegnet sagen som en skandale, frifindelse.

Det var under efterforskningen af hvidvasksagen mod Danske Bank, at politiet rejste sigtelse i den såkaldte K/S-sag.

Den anden tiltalte i sagen, Arunas Macenas, idømmes fængsel i syv år for medvirken til hvidvask af 29 milliarder kroner. Han havde en baggrund som elektriker og rengøringsmand.

Men i selskaberne blev han indsat som formel direktør, og i den forbindelse satte han sin underskrift på blanke papirer.

Den 58-årige mand, der er litauisk statsborger, slipper for udvisning. I stedet får han en advarsel om udvisning. Også han anker til frifindelse i landsretten.

Retten har ikke set beviser for, at de mange milliarder faktisk stammede fra konkrete kriminelle handlinger.

Men transaktionerne lugter langt væk af hvidvask, mener retten, og de to tiltalte var i ond tro, lyder konklusionen.

Begge havde "indset muligheden for, at de ved deres handlinger medvirkede til hvidvask", fremgår det af rettens pressemeddelelse om afgørelsen.

/>

Sponsoreret indhold