Krimi16. marts 2023

Højesteret fastslår: Mand får bøde for ikke at ville udlevere sit kørekort

En mand er gået hele vejen til højesteret i principiel sag om udlevering af kørekortet til politiet
Højesteret har i dag taget stilling til, om man som bilist skal aflevere sit kørekort til politiet, når man bliver standset. 
Højesteret har i dag taget stilling til, om man som bilist skal aflevere sit kørekort til politiet, når man bliver standset.
 Foto: Anne Bæk/Ritzau Scanpix

Har du også hørt skrønen?

Når man bliver stoppet af politiet, så har de faktisk ikke ret til at holde kørekortet, for man skal kun forevise det ifølge loven.

Det har højesteret nu slået fast et noget værre vrøvl.

Hvis man som bilist bliver stoppet af politiet og bedt om at fremvise kørekort, er det ikke godt nok, at man selv holder kortet i hånden og viser betjenten det.

Man har pligt til fysisk at overdrage det til politiet.

Det har Højesteret afgjort i dom torsdag.

Det er en bilist, der har fået sagen for landets højeste retsinstans, fordi han mente, at der i færdselsloven ikke står angivet, at man har pligt til fysisk at overgive kortet.

Der står alene, at man skal "vise" eller "forevise" det.

Men det har højesteret nu slået fast ikke passer. Politiet kan altså sagtens gøre krav på, at man udleverer sit kørekort til dem.

Den dømte var blevet taget i at køre for hurtigt, og havde i den forbindelse ikke villet udlevere sit kørekort, ligesom han havde holdt tommelfingeren for de fire sidste cifre på kortet.

Manden fra den københavnske vestegn blev dømt i både by- og landsret, og har altså nu "scoret" et hattrick i højesteret.

Han er derfor blevet idømt en bøde på 4000 kroner, ligesom han skal betale den lange sags omkostninger.

Sponsoreret indhold