Her er dagens smittetal

Herunder kan du se de nyeste smittetal fra sundhedsmyndighederne.

Herunder kan du se de nyeste smittetal fra sundhedsmyndighederne.

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

I dag er der registreret  1239 nye smittetilfælde. Der er blevet testet 55706 danskere. 27 danskere er døde med covid-19.

Det bringer dødstallet op på i alt 1597 døde. Det viser en opgørelse fra Statens Serum Institut, der netop har offentliggjort dagens smittetal.

Der er 97 nye indlæggelser siden i går, og det bringer antallet af indlagte op på 920. 

Gårsdagens tal lød på 1246 smittede ud af 69013 testede. 

SE og HØR har talt med lektor i matematisk epidemiologi fra RUC, Viggo Andreasen om dagens smittetal.

Han fortæller, at vi lige nu har en 25.000-30.000 danskere smittede med coronavirus, når man tæller både den britiske variant og den oprindelige variant med.

Samtidig har vi en positivprocent på 2,2, hvilket er den højeste siden i onsdags. Selve smittetallet er også det højeste i seks dage.

Det går altså ikke den rigtige vej, selv om det er nødvendigt, at smittetallene går ned, inden den hurtigtsmittende britiske variant spreder sig for meget.

Derfor er Viggo Andreasen også sikker på, at den hårde nedlukning af Danmark vil vare rigtig længe. 

- Indikatorerne peger på, at så godt går det heller ikke med at få dæmpet smitten, siger han.

Den ret hårde nedlukning, vi har lige nu. Tror du den vil fortsætte hele februar ud?

- Ja, det tror jeg. Jeg kan slet ikke forestille mig andet. Der er ikke epidemimæssig basis for andet, siger Viggo Andreasen.  

Så skal det være fordi, at der udbryder oprør, forklarer han.

- Og så kan man sige, at så er svaret, at hospitalsindlæggelserne kommer til at præge billedet helt vildt. Det kan jeg ikke forestille mig, at man tør, siger lektoren.

Han mener også, at vaccinen på et tidspunkt vil hjælpe på smitteudspredningen.

Men den første million vacciner  går til risikogrupper, og så lidt til sundhedspersonalet, men risikogrupperne er ikke nogle, der bidrager ret meget til selve smittespredningen. 

- Fordi, de er allerede bange for at blive smittet, så de gemmer sig så godt de kan. Det vil sige, at det betyder ikke ret meget for smittespredningen i landet, det er først, når vi begynder at vaccinere den anden million, at vi for alvor kan se et fald i, hvor meget smitten spreder sig, siger Viggo Andreasen.

Og hvornår den anden million af vaccinedoser kommer, vil han ikke gøre sig klog på. 

- Så vil virussen blive ved at være i samfundet, men så vil den måske bare ikke være så dødelig?

- Nej, til gengæld, hvis den så begynder at sprede sig, så er der jo altså  mange grupper aldersmæssigt lige under dem, der er blevet vaccineret, som også kommer på hospitalet i ret stort omfang, så der skal nok blive brug for alle sengepladserne, lyder det fra Viggo Andreasen. 

Udvalgt til dig
Fra forsiden
Close