Krimi8. januar 2021

Ekspert om dødstal: - Afgørende at vaccinere alle over 70 hurtigt

Sundhedsmyndighederne har netop offentliggjort dagens smittetal
For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Fredag er der 1660 nye smittede med coronavirus i Danmark. I alt er 96.905 blevet testet. Andelen af positive tests er 1,71 procent.

Det oplyser Statens Serum Institut.

Der er 122 nye indlæggelser på hospitalerne og 30 nye dødsfald med COVID-19.

I alt er 864 personer indlagt. 138 af dem er indlagt på intensiv, hvoraft 79 får hjælp fra en respirator.

Det samlede antal døde er nu oppe på 1517.

Vaccination skal bringe dødstal ned

Tidligere på dagen skrev sundhedsminister Magnus Heunicke (S), at Danmark nu har sikret sig yderligere 3,9 millioner vaccinedoser fra Pfizer.

Ministeren skriver desuden, at man forventer at modtage "en væsentlig del" af vaccinerne i foråret.

Kim Sneppen, der er professor i biokompleksitet på Københavns Universitet, glæder sig over nyheden om flere vacciner, da det er afgørende for at bremse dødstallet.

Men han ærgrer sig over, at de ikke kommer tidligere.

- Det er jo ikke for sent, men der er jo lang tid til foråret. Det er godt, at de har fået flere fra Pfizer. Det er de bedste vacciner. Men jeg ville ønske, vi kunne få dem endnu tidligere. Det kan ikke gå hurtigt nok, siger han til SE og HØR.

- Det er afgørende, at vi får vaccineret alle over 70 og al frontpersonalet så hurtigt som muligt. Så vil vi reducere dødsfaldene gevaldigt.

Kim Sneppen foreslår, at man starter med at give alle et enkelt skud af Pfizer-vaccinen og udskyder anden dosis med et par måneder.

- En enkelt dosis af Pfizer-vaccinen giver allerede 90 procents beskyttelse, mens to doser får den op på 95 procent, siger han.

- Det er et spørgsmål om, om man vil sikre mange personer 90 procent eller få personer 95 procent. Og der er jeg nok lidt mere socialistisk indstillet. Det er i min verden ikke den store forskel.

Epidemien er under kontrol

Kim Sneppen er optimistisk, når han ser, at antallet af nysmittede fredag kun er på 1660.

- Det ser meget positivt ud. Vi har kontrol over epidemien. Så længe vi ikke tænker på den britiske mutation. Men det faldende smittetryk hjælper jo trods alt også på den, siger han.

Sponsoreret indhold