Krimi15. februar 2021

Helt ny virusvariant fundet i Danmark

En helt ny variant af coronavirus, som er fundet i DK, kan undvige antistoffer
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/thyra_grove_krause.jpg
 Emil Helms/Ritzau Scanpix

Statens Serum Institut har nu opdaget en helt ny variant af coronavirus i Danmark, som kan undvige antistoffer, skriver Berlingske.dk.

Varianten er ikke blot fundet hos indrejsende. SSI har konstateret egentlige smittekæder og dermed samfundssmitte.

Lørdag aften havde SSI fundet 67 tilfælde, og søndag aften var tallet oppe på 80.

Den mutation, som gør covid-19 delvist resistent over for antistoffer og dermed potentielt kan påvirke vaccinernes effektivitet, breder sig altså i Danmark. Ikke voldsomt, men forekomsten vokser.

Der er ifølge en afdelingschef i SSI dog endnu ingen grund til bekymring.

Varianten hedder B.1.525, og er bl.a. karakteriseret af, at den har mutationen E484K, som giver øget resistens mod antistoffer, men den har ikke mutationen, som gør den mere smitsom.

»Den er dukket op sideløbende i England og hos os, og den ses også i en lang række andre lande. Jeg tror, at vi har fået den hertil fra Nigeria, for vi har set den hos nogle rejsende fra Nigeria, og der findes den også,« forklarer afdelingschef for Infektionsberedskab i SSI Tyra Grove Krause til Berlingske.

Men hun beroliger:

»Indtil videre betragtes den kun som en variant of interest, og ikke en egentlig variant of concern, og det er fordi, den ikke hænger sammen med den der F501Y-mutation, som vi ser i både B.1.1.7. og den sydafrikanske og den brasilianske variant, som giver den større smitsomhed.«

Sponsoreret indhold