Krimi8. marts 2021

Halvanden kilometer fra land rammer mareridtet: Kæmper mod hammerhaj i sin kajak

Det lykkedes fiskeren Mark McCracken at skubbe en aggressiv hammerhaj på afstand med sin pagaj. Se den skrækindjagende video
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/2482038i-1920x1483we.jpg
 Foto: Ritzau Scanpix

Det fascinerende havdyr giver tilsyneladende ikke op så let.

Da 33-årige Mark McCracken kan prale med både at have overlevet – og endnu vildere endda; holdt hovedet koldt – under det, som de fleste nok ville betegne som et sandt mareridt.

I en video, som har et par år på bagen, men som nu er gået viralt på ny, ses Mark slås med en vaskeægte – og tilsyneladende rasende – hammerhaj.

På sin fisketur i kajakken mærkede han pludselig et par insisterende bump med den lille smalle båds bagerste del.

Det lykkedes herefter den erfarne fisker at optage det i alt 15 minutter lange møde med hammerhajen ved Gaviota State Beach, tæt på Santa Barbara i Californien.

- Den slog to gange på bagenden af kajakken, og jeg vendte mig om for at se, fortæller Mark til NBC News.

- Jeg kunne ikke se, om den forsøgte at bide i båden, eller om den stødte sit hoved mod, men jeg begyndte med det samme at slå ud efter den.

McCraken beskriver det vilde dyr som ”superaggressivt”, hvilket man da vidst heller ikke kan være i tvivl om, når man se de hårrejsende billeder fra hans go pro-kamera.

Ad flere omgange svømmer hajen ud og rundt om Mark i bedste gyserfilmsstil, hvorefter den igen sætter mod båden i fuld fart.

Langt fra land

Da hajen angriber første gang, befinder McCracken sig halvanden kilometer fra kysten. Efter gentagne forsøg på at slå den på afstand med pagajen, vælger han at ro hastigt ind mod land.

Selv da kunne han stadig spotte den karakteristiske hajfinne følge efter.

Hammerhajen fulgte efter Mark, helt indtil han var på en meters dybt vand.

- Selv efter jeg steg ud af kajakken på vej ind mod stranden, kunne jeg se den vente i nærheden. Det var rimelig creepy, fortæller han.

En haj fik røvfuld

McCracken, der til daglig er bygningsarbejder, fik kontakt med et par andre fritidsfiskere på land, og han kunne næsten ikke vente med at fortælle om sine oplevelser ude på åbent hav.

- Jeg er ret sikker på, jeg lige har givet en hammerhaj en ordentlig omgang røvfuld, råbte han grinende til de andre.

Mark var heldig – eller uheldig – at støde ind i noget så sjældent som en stor hammerhaj. For ifølge National Geographic er det fleste af hajerne inden for arten ganske små. Ligesom det er yderst sjældent, at de angriber mennesker.

Hajerne kan blive op til 260 kilo tunge og leve i op til 30 år.

Ifølge Washington Post er rekorden for største indfangede hammerhaj over 4,5 meter. Det var hajentusiasten Greg Norman, der fangede den -og satte den ud igen – i 2019.

Kort tid før fangsten, havde det imponerende dyr netop spist en anden haj af arten blacktip.

Sponsoreret indhold