Krimi13. februar 2021

Hård frost koster svaner livet

Telefonerne gløder hos Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812. Danskere ringer ind med meldinger om syge svaner, der er frosset fast på søerne.
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/0e088354-d3c4-42b1-865e-9ec6644f9e05.jpg
 Foto: Dyrenes Beskyttelse

Kulden har virkelig fat i Danmark denne vinter. Men de nærmest arktiske tilstande og temperaturer ned til hele minus 20 grader er ikke kun hårdt for kuldskære mennesker.

Også dyrene er hårdt pressede over det råkolde vejr.

Hos Dyrenes Beskyttelse modtager man lige nu flere opkald om syge svaner, som omkommer eller fryser fast i isen på søerne rundt omkring.

Det oplyser de i en pressemeddelelse.

- Når borgerne ringer ind, vil Vagtcentralen altid stille opklarende spørgsmål og bede om billedmateriale, så vi bedre kan vurdere om svanen er syg, eller om den bare ligger stille på isen, forklarer teamchef Camilla Skovgaard Jensen.

Rykker længere ud

Danskerne bevæger sig rundt i naturen som sjældent før under coronanedlukningen, og hvis en svane er syg, lægger den sig derfor længere ud på isen, hvor den kan ligge mere uforstyrret.

Derfor kan der ske det, at dens brystfjer fryser fast til isen, og den kan have svært ved at rykke sig fri.

Det er altså kombinationen af utroligt koldt vejr og en aktuel fugleinfluenza, der koster svanerne livet.

- Normalt oplever vi, at størstedelen af opkaldene omhandler helt naturlig adfærd, men dette har desværre ikke været tilfældet i samme omfang i år. Det er desværre meget sandsynligt, at fugleinfluenzaen er årsagen til dette, fortæller teamchef Camilla Skovgaard Jensen.

https://imgix.seoghoer.dk/6dff002b-213e-40a7-8e41-9aadfbb8bf0d.jpg
 Foto: Dyrenes Beskyttelse

Her ses en voksen udmattet svane, hvor både hoved og vinger ligger på isen. Denne svane har ikke normal adfærd og Dyrenes Beskyttelse vil derfor typisk sende en skytte for at vurdere den. Såfremt svanen fortsat ligger som på billede ved ankomst, nødaflives den. (Foto: Dyrenes Beskyttelse)

https://imgix.seoghoer.dk/bbcefb2b-7c75-462d-bb59-59b6d65461bf.jpeg
 Foto: Dyrenes Beskyttelse

Her ses en ungsvane der bliver presset af bekymrede henvendere og forsøger at komme væk på den glatte is. Denne svane bør lades være, men holdes under opsyn på afstand.
(Foto: Dyrenes Beskyttelse)

https://imgix.seoghoer.dk/ab9592cb-7698-4d27-9b23-035a7e69d17a.jpeg
 Foto: Dyrenes Beskyttelse

Denne unge svane er død og den lades derfor være (Foto: Dyrenes Beskyttelse)

Danmark har siden 2020 været plaget af fugleinfluenza, hvor svanerne er en af de arter, som desværre er modtagelige for sygdommen. Derfor er der i øjeblikket markant flere syge og svækkede svaner end normalt.

Dyrenes Beskyttelse oplyser, at de almindeligvis ville kunne tage svanerne ind til behandling på deres vildtplejecentre. Men dette kan ikke lade sig gøre for tiden, netop på grund af den verserende fugleinfluenza.

I stedet vil man forsøge at lade svanen være i fred til muligvis at kunne komme sig over sygdommen selv, eller også foretager man en nødaflivning.

Organisationen oplyser, at der er måder, hvorpå man kan se, om svanen er syg eller ej. Viser svanen en eller flere af nedstående tegn, kan der med høj sandsynlighed være tale om en syg svane:

  • - Hovedet ligger nede på isen
  • - Vingerne hænger ned på isen
  • - Fjerdragt ser uplejet ud
  • - Kroppen ligger trykket ned mod isen
  • - Den ligger i sin egen afføring

Sponsoreret indhold