Krimi14. oktober 2022

Gigantisk tyveri af dansk træ: Får store konsekvenser

Det kan tage flere år og koste en formue at genopbygge et lager af træ og brænde, der netop er blevet stjålet i Silkeborg
Brænde er blevet en særdeles attraktiv vare for tyveknægte at få fingrene i.
Brænde er blevet en særdeles attraktiv vare for tyveknægte at få fingrene i.
 Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix

LÆS OGSÅ: IKEA kan blive ramt

Det var noget af et chok, der for nylig mødte medarbejderne i Silkeborg Kommune.

For et stort lager af 1000 planker, 500 afmærkningspæle og op mod 25 kubikmeter brænde var pludselig væk.

Det hele havde stået på et udendørs lager i et skovområde syd for Silkeborg, men i løbet af weekenden den 30. september til 2. oktober var det blevet stjålet, skriver TV2 ØSTJYLLAND.

Og nu står Silkeborg Kommune så med noget af en kattepine.

For ikke alene havde den stjålne træ en anslået værdi på 250.000 kroner. Og med de stigende priser kan det koste endnu mere at erstatte det.

Ødelægger vigtigt projekt

En stor del af træet skulle bruges til et konkret projekt i naturområdet Sindbjerg og Stovbjerg, hvor der skulle bygges en trappe i massivt robinie-træ og vedligeholdes en eksisterende.

Det projekt må nu udskydes, indtil man kan få erstattet de stjålne planker, fortæller Poul Erik Thystrup.

Men det kan tage lang, lang tid, måske flere år, at få genopbygget det mistede lager. Leverandøren kan ikke levere nye robinie-planker, og det er ifølge Poul Erik Thystrup ret besværligt at opdrive dansk eg, der vel at mærke har lagret i tre år siden fældningen. Det er nemlig afgørende for, om det kan tåle kontakten med jorden.

- Og vi vil ikke købe trykimprægneret træ, for det bruger vi ikke. Så det må vente, til vi kan skaffe enten robinie eller noget, der er lige så godt, siger han.

Meget af det brænde, der blev stjålet, var fra kommunens egne træer, og har dermed en større værdi end det, det konkret har kostet kommunen at lave.

- Det er svært at sige, om det bliver 300.000 kroner eller 350.000 kroner.

- Men det kunne risikere at ende deroppe, siger Poul Erik Thystrup fra naturteamet i Silkeborg Kommune til TV2 ØSTJYLLAND.

Lageret syd for Silkeborg havde eksisteret i lang tid, og det har forløbet uden større problemer.

Poul Erik Thystrup tilskriver tyveriet de høje priser på træ og brænde, der er kommet som følge af energikrisen i Europa.

En større mængde hegnspæle, der også lå på det udendørs lager, blev efterladt af tyvene og blev kort efter opdagelsen af tyveriet fjernet til et sikkert sted.

Og det er også under sikrere rammer, at Silkeborg Kommune i fremtiden vil opbevare sit træ og brænde.

- Det bliver bag lås og slå, slår Poul Erik Thystrup fast.

Sponsoreret indhold