Krimi28. maj 2021

Gift fundet: Spis IKKE disse muslinger og østers

Du kan trygt stadig spise muslinger og østers fra butikker og restauranter - de bliver nemlig screenet for den potentielt dødelige algegift
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/mb-64051_preview.jpg
 Foto: Mikkel Karstad

En farlig algegift er fundet i muslinger i Risgårde Breding og Hvalpsund i Limfjorden.

Derfor lyder advarslen fra Fødevarestyrelsen, at man ikke skal indsamle og spise muslinger og østers fra området i "den kommende tid".

- Algegiften kan potentielt være dødelig, skriver styrelsen i en pressemeddelelse.

Er man typen, der selv samler sine muslinger og østers i stedet for at købe dem til dyre domme hos fiskehandleren, så råder styrelsen til, at man lige holder øje med Fødevarestyrelsens hjemmeside, inden man indsamler muslinger og lignende andre steder i Limfjorden.

Er man derimod en af dem, som køber sig til skaldyr, så kan man være ganske rolig.

De muslinger og østers, der er til salg i butikker og på restauranter, bliver nemlig overvåget for denne gift, og dem kan man derfor sikkert mæske i sig.

Giften kaldes for paralyserende skaldyrsforgiftning, og får man den gift indenbords, kan det give en prikkende og brændende fornemmelse i munden og i huden. Herefter vil man opleve følelsesløshed.

Har man været følelsesløs i fire-seks timer, vil det medføre generelt tab af ens muskelkoordinering, åndedrætsbesvær og i de allerværste og uheldige tilfælde død ved åndedrætssvigt.

Er man først forgiftet, kan forgiftningen vare flere uger.

Sponsoreret indhold